Regeringen pressas om sommarhemtjänst

Landets kommuner bör inte längre vara skyldiga att erbjuda hemtjänst för sommargäster under coronapandemin, anser riksdagens socialutskott som nu uppmanar regeringen att ändra lagen tillfälligt. Orust kommun, som redan bryter mot lagen, välkomnar förslaget.

Riksdagens socialutskott uppmanar regeringen att tillåta kommuner neka hemtjänst åt sommargäster. Arkivbild.

Riksdagens socialutskott uppmanar regeringen att tillåta kommuner neka hemtjänst åt sommargäster. Arkivbild.

Foto: Henrik Holmberg / TT

Politik2020-05-28 14:15

Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har tidigare krävt att socialtjänstlagen ska ändras tillfälligt. I mitten av maj ändrade sig även Centerpartiet i frågan och lyfte den i socialutskottet, där nu en majoritet alltså föreslår att riksdagen uppmanar regeringen att skyndsamt ta fram ett sådant lagförslag.

– Det finns kommuner som har ett ansträngt läge därför att mycket personal har sjukdom och man måste vara försiktig utifrån pandemin, och därför har man inte personal så att det räcker till, och då bör man ha en möjlighet att säga nej den här sommaren, säger Acko Ankarberg Johansson (KD), ordförande i socialutskottet till Ekot.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet står inte bakom tillkännagivandet. De anser bland annat att frågan kan lösas genom dialog mellan de aktuella kommunerna.

Kräver lagstöd

Men det argumentet köper inte Orust kommunalråd Catharina Bråkenhielm (S), som redan beslutat att stoppa hemtjänst till sommargäster, trots att det strider mot socialtjänstlagen.

– Kommunerna för alltid en dialog om sommargästerna. Ska vi hålla ett långt samtal som slutar med att vederbörande ändå inte får komma? Var vill man komma med det? Det ger inget svar på frågan, säger hon.

Orust är en av elva kommuner på västkusten, från Strömstad ner till Öckerö, som vädjat till socialministern Lena Hallengren (S) att tillfälligt ändra lagen.

– Vi vill ha stöd att kunna säga nej. Primärt för att stoppa smittspridningen, men också för personalsituationen, säger Bråkenhielm, som välkomnar socialutskottets uppmaning.

Upp till 100 personer

Bråkenhielm räknar med att det handlar om 50 till 100 personer, som inte är skrivna i Orust, som är i behov av insatser under sommaren.

– Vi vill inte att vår personal ska gå mellan tillresta människor från Stockholm och Göteborg och Orustinåvnare som redan lever isolerat här. Då riskerar vi att öka smittspridningen.

I slutet av april konstaterade förvaltningsrätten i Göteborg att beslutet att neka sommargäster hemtjänst, då fattat av Falkenbergs kommun, bryter mot socialtjänstlagen. Men domen har inte påverkat Orusts beslut.

– Jag förstår att det måste bli en sådan dom. Det är korrekt dömt, vi har brutit mot socialtjänstlagen. Det visste vi innan. Det här är ett extraordinärt läge. Över 4 000 människor har dött, främst äldre. Därför har jag tagit det här beslutet. Och det tycker våra invånare om, säger Catharina Bråkenhielm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!