– Att upprätta återvändandecenter möjliggör en tydlig markering av att asylprocessen är avslutad och att återvändande därefter ska vara det huvudsakliga fokuset, säger integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) under en pressträff.
Regeringen har beslutat att ge Migrationsverket i uppdrag att införa så kallade särskilda återvändandecentrum för asylsökande, avsedda för dem som fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd. Enligt förslaget är en tänkbar lokalisering av dessa i närheten av flygplatser, uppger Ygeman.
De som fått avslag ska dock inte vara inlåsta, utan kommer vara fria att komma och gå som man vill, uppger Ygeman.
– Det här är en boendeform. Däremot kan man tänka sig att det finns passerkort så man vet när folk kommer och går, så det finns lite bättre kontroll.
Förvar finns kvar
På återvändandecentren blir det lättare för Migrationsverkets personal att motivera och planera återvändandet, till skillnad från om personerna bott i egna lägenheter, enligt Anders Ygeman.
– Även om de inte är inlåsta så vet man om en person avviker. Och ju närmare man kommer själva beslutet så kan tillsynen ökas, även om man inte låser in personen. Ytterst om man bedömer att det finns en stor avvikelserisk så kan man ta personen i förvar, den möjligheten finns ju fortfarande, säger han.
Vad som händer med personer som fått avslag på sina asylansökningar innan centren står klara, men som inte hunnit återvända ännu, är upp till Migrationsverket att ta ställning till säger Ygeman. Men ett erbjudande om att flytta in på centret kommer troligtvis att utgå även till dem.
– Vi vill gärna att de ska bo på ett sätt som vi har lite mer kontroll på än vi haft tidigare.
Ökat informationsutbyte
Regeringens mål om att fler ska återvända innebär en ökning från 6 000 till 9 000 personer om året. De senaste åren har återvändandet av personer som inte har rätt att vistas i Sverige minskat. Under coronapandemin har det både varit svårt att genomföra tvångsutvisningar och att få personer att återvända frivilligt.
Enligt en av regeringen sedan tidigare presenterad återvändarutredning finns redan förslag som ska få fler att lämna landet. Däribland föreslås tvångstestning av covid-19 och andra sjukdomar för att kunna verkställa ett avlägsnandebeslut, samt utökade möjligheter för polisen att genomsöka digitala medier för att kunna fastställa någons identitet och ursprungsland.
Inom ramen för den utredningen vill regeringen även undersöka möjligheten till ökat informationsutbyte mellan myndigheter – i syfte att upptäcka personer som inte får vara kvar i Sverige.
– Att vissa personer som söker sig till Sverige använder dubbla eller falska identiteter utgör både ett hot mot rikets säkerhet och undergräver förtroendet för det svenskan mottagandet, säger Ygeman under pressträffen.