Frivilligorganisationer har det svårare att samla in pengar på gatan eller via evenemang, biståndsarbetare kan inte resa till länderna där de behövs, och de som väl är där får det svårare när land efter land stänger ner. Samtidigt är biståndet viktigare än på länge, enligt Peter Eriksson (MP), minister för internationellt utvecklingsarbete.
– På många håll är det svårt när flygen inte går, men där det går att ha verksamhet är biståndsarbetarna väldigt viktiga. Organisationerna försöker ställa om och det vill vi uppmuntra, säger Eriksson.
Krav försvinner
Regeringen har nu beslutat att ta bort det krav på egenfinansiering som finns på biståndsorganisationer i civilsamhället. Normalt sett måste de själva finansiera 10 procent av sin verksamhet, men det kravet försvinner under hela 2020. Anledningen är att underlätta organisationernas arbete.
– Många får det mycket svårare med finansiering, kyrkorna har inte öppet så det är svårt att ta in kollekt, Röda korset får det svårt att samla in pengar på gatan som man brukar. Men det är otroligt viktigt att de kan fortsätta verka trots krisen, säger Peter Eriksson.
"Fler extremt fattiga"
Ändringen gäller de organisationer som har stöd av, och samarbetar med, Sida. Sida får också i uppdrag att se över om det finns mer som kan göras för att underlätta för hjälporganisationerna.
Klart är i alla fall, enligt ministern, att många är i behov av hjälp.
– Många av de fattiga länder vi jobbar i har en mycket svår ekonomisk situation. Fler blir extremt fattiga, och undernäringen blir värre när transporter inte fungerar som de ska.