Regeringen satsar på tusentals yrkesutbildningar

Regeringen vill bygga ut yrkeshögskolan och yrkesvux. Detta för att råda bot på att många saknar rätt kompetens, inte minst inom den gröna omställningen. Regeringen lägger 1,7 miljarder kronor under nästa år på detta.

Regeringen vill bygga ut yrkeshögskolan och yrkesvux. Satsningen presenterades av utbildningsminister Mats Persson (L) och arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) på en presskonferens under tisdagen.

Regeringen vill bygga ut yrkeshögskolan och yrkesvux. Satsningen presenterades av utbildningsminister Mats Persson (L) och arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) på en presskonferens under tisdagen.

Foto: Lars Schröder/TT

Politik2023-09-12 08:36

– Det här är en säker väg till riktiga jobb, säger arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) vid en pressträff.

Under 2024 lägger regeringen totalt 1,7 miljarder kronor av budgeten på fler utbildningsplatser till yrken där det råder brist på rätt kompetens. Det handlar bland annat om utbildningar för lokförare, batteritekniker, solcellstekniker, kockar och undersköterskor.

– Vi har haft problem med bristande kompetens på arbetsmarknaden, säger utbildningsminister Mats Persson (L).

Pengarna räcker till 16 500 fler helårsplatser på yrkesvux och 3 000 platser i yrkeshögskolan. Totalt alltså 19 500 nya utbildningsplatser under nästa år och 2025.

"Säker väg"

– Det Sverige behöver är riktiga jobb. De här yrkesutbildningarna är en säker väg till riktiga jobb, säger Mats Persson.

– Vi ser enormt stora behov i restaurangbranschen, inom vården och inte minst inom den gröna omställningen. Då behövs nya kompetenser.

Han uppger att det är en rejäl ökning av antal platser, en av de största satsningarna hittills. Under de kommande tre åren satsar regeringen tre miljarder kronor.

Yrkeshögskolan, som utbildar bland annat lokförare och solcells- och batteritekniker, ska få 3 000 nya platser de två kommande åren och 7 000 nya platser 2026. Det blir en ökning med nästan 15 procent inom de närmaste tre åren.

– Det är långsiktiga satsningar som gör att vi nu kan lösa det problem med arbetskraft som finns, säger Mats Pehrsson.

Låg lön inom vården

Men bristen på arbetskraft inom exempelvis vård- och omsorg hänger ihop med att lönen är för låg och att arbetsvillkoren behöver förbättras. Då skulle fler välja att jobba inom vården, har bland annat LO och Oskar Nordström Skans, professor i nationalekonomi, tidigare sagt till TT.

TT: Kommunerna och regionerna har ju begränsade budgetar för att höja lönerna inom exempelvis vården. Finns det några tankar på riktade statsbidrag till kommunerna och regionerna?

– Det är korrekt. Vi har lågkonjunktur i Sverige. Vi har ärvt väldigt många samhällsproblem som gör att vi måste bygga ut försvaret, måste bygga ut rättsväsendet. Vi kommer också återkomma med de satsningar som vi ser att behöver göra gentemot kommuner och regioner i Sverige, men det kan jag inte berätta om just nu, säger Johan Pehrson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!