Statsminister Stefan Löfven (S) läste upp sin sista regeringsförklaring i riksdagen på tisdagen. Där pekade han ut riktningen som regeringen tänker ta med ett år kvar till valet.
En nyhet i regeringsförklaringen var att S-MP-regeringen ska utreda möjligheten att införa statliga mottagningscenter för asylsökande.
Där ska asylsökande kunna delta i samhällsintroduktion under den allra första tiden i Sverige.
– Det som är viktigt för oss är att man snabbt får möjlighet att lära sig språket från dag ett, att man har en möjlighet att få en väg in i samhället och etablera sig, säger jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi, tillika språkrör för Miljöpartiet.
– Mottagningscenter, skulle kunna vara ett sätt, men vi behöver utreda hur det här ska se ut.
SD: Vårt förslag
Enligt Stenevi har väntetiderna för asylsökande varit alldeles för långa under många år. Människor sitter passiva och lär sig inte språket ordentligt och kan sedan inte rota sig i samhället.
– Om vi kan korta tiderna så att man får ett besked om man får eller inte får stanna, då har man också helt andra möjligheter att snabbt komma i arbete och etablera sig i Sverige. De här mottagningscentren syftar till att man ska samla myndigheter och därmed kunna korta processen till ett beslut, säger Märta Stenevi.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är positiv till mottagningscenter.
– Det är en något som vi har föreslagit sedan lång tid tillbaka, det är ett rimligt förslag. Sedan vad det innebär i praktiken återstår att se.
"Släpar benen efter sig"
Enligt Åkesson handlar det om att ha bättre kontroll på människor som söker asyl i Sverige.
– I den mån vi ska ta emot asylsökande i Sverige, jag menar att vi ska inte göra det alls tills vidare, Sverige är fullt, så är det rimligt att man tas emot ordnat i något form av organiserat center innan man slussas ut i samhället.
Även Kristdemokraterna har föreslagit mottagningscenter tidigare.
– Det är ett förslag som vi har drivit i sex års tid, och det är symtomatiskt att socialdemokraterna släpar benen efter sig på det här sättet och nu ska utreda den här frågan, säger partiledaren Ebba Busch.