Regeringen skyndar på straffskärpningar

Regeringen föreslog i våras skärpta straff för en rad brott som möjliggör skjutningar och sprängningar. Nu skyndas processen på.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) och resten av regeringen vill skärpa straffen för en rad brott som kopplas till skjutningar och sprängningar. Arkivbild.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) och resten av regeringen vill skärpa straffen för en rad brott som kopplas till skjutningar och sprängningar. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT/TT

Politik2023-10-07 18:44

Mot bakgrund av den senaste tidens våldsvåg i Sverige vill regeringen att införandet av de nya straffen tidigareläggs till januari nästa år – från den 1 april enligt tidigare plan.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) beskriver i en intervju med SVT Nyheter förslaget som en "väldigt viktig pusselbit" i kampen mot gängkriminaliteten.

– Det måste straffas hårdare. Vi talar om farliga personer. Vi måste skydda samhället, och det gör vi genom att gripa dem, lagföra dem och låsa in dem dubbelt så länge, säger ministern.

Det handlar om längre straff för allvarliga former av vapenbrott, otillåten hantering av sprängämnen och smuggling av vapen och explosiva varor. Totalt är det tolv straffskärpningar.

Straffskalan för grovt vapenbrott höjs exempelvis från fängelse i lägst två år till fyra år och som högst från fem till sju års fängelse.

Regeringens mål är att lämna en proposition till riksdagen i november för att förslaget ska kunna klubbas under december.

Fakta: Längre straff för vapenbrott

I förslaget föreslås att straffskalorna höjs för allvarliga former av vapeninnehav, otillåten hantering av sprängämnen och smuggling av vapen och explosiva varor.

För brott av normalgraden höjs straffskalan från fängelse i 14 dagar–3 år till fängelse i 14 dagar–5 år.

För grova brott höjs straffskalan från fängelse i 2–5 år till fängelse i 4–7 år.

För synnerligen grova brott höjs straffskalan från fängelse i 4–7 år till fängelse i 6–10 år.

Källa: Justitiedepartementet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!