Regeringen: Språkkrav hindrar inte rekrytering

Regeringen ska utreda språkkrav för personal i äldreomsorgen. Det uttalade målet är bättre kvalitet och arbetsmiljö, och socialförsäkringsministern Anna Tenje (M) verkar inte bekymrad över att det blir svårt att hitta personal.

Äldre-och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M). Arkivbild.

Äldre-och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M). Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Politik2023-03-29 14:05

– För oss är det mycket viktigt att äldre ska kunna förstå och göra sig förstådda oavsett om man möter personal i hemtjänsten eller på ett särskilt boende, säger hon vid en pressträff.

Att utreda språkkrav i äldreomsorgen var en punkt i Tidöavtalet som skrevs under av M, SD, KD och L efter valet i fjol.

Regeringen och SD säger att flera av de brister som uppmärksammats inom äldreomsorgen, bland annat efter pandemin, delvis beror på språkbrister.

– För att ta ett exempel kan jag nämna att man på grund av brister i språket faktiskt har borstat tänder på äldre med handlotion i stället för tandkräm, säger Linda Lindberg, SD:s socialpolitiska talesperson, vid pressträffen.

Vill förbättra arbetsmiljön

Förslaget är dessutom ett sätt att förbättra arbetsmiljön inom äldreomsorgen, säger Anna Tenje. Att personalen förstår varandra är inte bara viktigt för patientsäkerhet och vid medicinska bedömningar, enligt henne, utan höjer även yrkets status.

TT: Det är redan personalbrist i äldreomsorgen, hur ska vårdgivarna hitta personal nu?

– Jag tror att vi kan göra två saker samtidigt. Vi måste givetvis se till att språkkravet kommer på plats, men sedan behöver vi säkra upp att rätt utbildning och rätt kompetensutveckling finns samtidigt, säger Anna Tenje.

Både Tenje och Lindberg tror att högre krav kommer att höja statusen på yrket.

– Det här är ett sätt att få till en attraktiv arbetsplats och arbetsmiljö. Det tror jag lockar till sig nya medarbetare till vården som i dag vänder sig till andra yrken för att det finns påtagliga brister, säger Linda Lindberg.

Personalbrist ska utredas

Utredningen ska ta fram förslag på hur språkkravet skulle kunna genomföras, hur språknivån kan uppnås snabbare och ge förslag på eventuella lagändringar.

Det är inte klart vilken språknivå som ska vara lämplig för undersköterskor och vårdbiträden, eller om kraven bör skilja sig åt mellan yrkesgrupperna.

Kommuners möjlighet att hitta personal ska också utredas.

Uppdraget ska redovisas den 1 september 2024.

Fakta: Utredningen om språkkrav i äldreomsorgen

Utredningen ska bland annat:

Analysera och ta ställning till vilken nivå i svenska språket som är lämplig för undersköterskor och vårdbiträden och om kraven bör skilja sig åt mellan yrkesgrupperna.
Analysera och vid behov föreslå krav och lämplig nivå på kunskaper i svenska språket för andra yrkesgrupper som arbetar i äldreomsorgen.
Analysera och föreslå hur språkkraven kan utformas, bedömas och skyndsamt införas i verksamheten samt hur kraven kan följas upp långsiktigt.
Analysera och redovisa konsekvenserna av språkkraven för äldreomsorgens personal- och kompetensförsörjning i såväl offentlig som privat regi.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!