Den tidigare rödgröna regeringen meddelade i april att den vill avveckla Bromma flygplats och flytta trafiken till Arlanda. Utredningen som då tillsattes bedömde att regeringen redan 2022 kan fatta beslut om en stegvis, flerårig avveckling av Bromma.
Nu vill Eneroth ge ett nytt uppdrag till en utredare. Han pekar på att man måste ha lösningar för till exempel samhällsviktigt flyg, ambulansverksamhet och totalförsvarsinsatser om Bromma läggs ned.
– Det förutsätter att vi säkrar kapaciteten på Arlanda, säger infrastrukturministern och tillägger att det också handlar om inrikesflyget.
Ny bana?
Eneroths anser dock inte att man nu behöver ta ställning till om Arlanda ska ha en ny start- och landningsbana och stödjer sig på Swedavias prognoser.
Däremot vill han att utredaren tittar på hur man skapar mervärde för de resenärer som i stället för att landa på Bromma kommer till Arlanda. Till exempel ombyggnader för att snabbt komma in i terminalen och ta sig till Stockholm. Eller att snabbt kunna byta från inrikes till utrikesflyg.
Eneroth vill att utredaren jobbar snabbt och han hoppas att utredningen ska vara klar innan valet nästa höst.
– Det finns en poäng att ta vara på den breda uppslutning som finns om både lägga ned Bromma, vilket är väldigt viktigt att göra, och samtidigt säkra kapaciteten på Arlanda, säger han.
Tolkar positivt
Eneroth tolkar en intervju med Moderatledaren Ulf Kristersson i Dagens industri i torsdags som en öppning från M.
" Om det är så att regeringen vill vara med och fatta beslut om en utökning av Arlandas kapacitet, så vi landar den frågan för gott, det vore väldigt bra. Det medverkar vi väldigt gärna till", sade M-ledaren till Di.
Men Kristersson vill se en överenskommelse om ny start- och landningsbana, samt om den infrastruktur som krävs till och från Arlanda. Om det skull uppnås kan det öppna för diskussioner även om Bromma.
"Frågan om Brommas framtid kan avgöras när vi har säkerställt Arlandas utbyggnad, då är den på bordet också", sade M-ledaren till Di.
– Jag gläds åt att Ulf Kristersson nu öppnar den dörren, säger Eneroth.
Riva upp
Kristersson understryker dock i intervjun med Di att M inte är med och fattar några beslut om Bromma förrän det finns ett bindande beslut kring vad som ska hända med Arlanda.
Om regeringen fattar beslut om nedläggning av Bromma, så har Moderaterna lovat att riva upp det om de vinner valet nästa höst.
TT: Siktar ni på beslut om Brommas nedläggning innan valet?
– Det är för tidigt att säga något om nu eftersom det är avhängigt på vad utredningen kommer fram till, säger Eneroth.
På frågan om det kommer att bli förhandlingar med riksdagspartier svarar han:
– Jag är inte säker på hur diskussionerna kommer att gå. Det är avhängigt vad utredningen kommer fram till. Naturligtvis kommer jag då vara redo att lyssna på företrädare inte minst från M.
Enligt Eneroth så skulle det vanligtvis vara upp till regeringen att fatta beslut om Bromma, men han påpekar att riksdagen nyligen kommit med en uppmaning om att man vill att riksdagen ska ha ett inflytande.
– Det innebär att den här frågan behöver förankras i riksdagen, säger han.