Regeringen kör över Lagrådet och går vidare med lagstiftning om att sekretessbelägga det kommande elprisstödet, som omfattar tiotals miljarder kronor.
Regeringen vill att det ska bli hemligt vem som får ta del av stödpengar och med hur mycket.
Lagrådet, som är expertinstans i lagstiftningsärenden, har skarpt kritiserat förslaget och lyft att rätten att ta del av allmänna handlingar utgör en av hörnstenarna i Sveriges demokratiska statsskick.
Det finns också ett starkt allmänintresse av att kunna ta del av uppgifter om elförbrukning och stöd för att effekterna som stödet får ska kunna granskas, enligt de höga juristerna.
Håller inte med
Men detta håller inte regeringen med om. Och skälet är enligt propositionen att sekretess ska råda för uppgifter om en persons ekonomi och personliga förhållanden.
Regeringen skriver vidare att de aktuella uppgifterna normalt sett inte är tillgängliga för allmänheten, utan för majoriteten är elförbrukning en angelägenhet endast mellan elanvändaren och elnätsföretaget.
En person kan heller inte avsäga sig elprisstödet och därmed inte förhindra att uppgifterna lämnas in till och förvaras hos Försäkringskassan.
Regeringen vill att sekretess ska gälla i 20 år och dessutom ska sekretessgraden vara den starkaste – så kallat omvänt skaderekvisit. Det innebär att uppgifterna i praktiken aldrig kommer att lämnas ut.
I remissvar skrev Justitiekanslern, Kammarrätten i Göteborg, Journalistförbundet, juridiska fakultetsstyrelsen vid Lunds universitet och Utgivarna, att det är för långtgående med ett omvänt skaderekvisit.
Regeringen hade kunnat använda sig av så kallat rakt skaderekvisit, vilket även Lagrådet påpekade. Men inte heller där lyssnar regeringen.
"Eftersom uppgifter om enskildas elförbrukning normalt sett inte är kända för allmänheten i det avseende som kommer att aktualiseras genom elstödet, anser regeringen att uppgifterna bör skyddas med ett omvänt skaderekvisit", skriver man i propositionen.
Tre dagar på sig
Regeringen vill nu snabbehandla lagförslaget och föreslår att motionstiden förkortas till tre dagar. I normalfallet är tiden 15 dagar.
Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet tänker alla rösta nej till propositionen.
– Öppenhet och transparens är en ursvensk och väldigt stark tradition, och självklart ska det vara möjligt för både allmänhet och journalister att kunna granska det här elstödet, säger Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson.
Hon säger vidare att regeringen har en "märklig prioritering" som jobbar så snabbt med att sekretessbelägga stödet i stället för att få ut själva utbetalningen.
TT: Vad ser du för förklaring till att regeringen vill sekretessbelägga elstödet?
– Så kanske det blir när statsministern omger sig med en massa pr-konsulter.
Kritiserar Liberalerna
Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi säger att stödet kommer att gå till miljardärer och kompisar i näringslivet med stora utomhuspooler och att regeringen vill undvika en diskussion om detta.
– Det här är ju ett lagförslag som bara syftar till att lägga en våt filt över debatten om hur elprisstödet är utformat. Vi vet att det är utformat på ett sätt som kommer att ge väldigt skeva effekter, säger hon.
Stenevi kritiserar även Liberalerna.
– Att ett parti som Liberalerna tar hjälp av Sverigedemokraterna för att minska insynen i politiken, det är något som vi behöver ha en riktig diskussion om.
Vänsterpartiets riksdagsledamot Jessica Wetterling, reagerar på att regeringen anför att man skulle kunna kartlägga personers levnadsvanor om elstödet blev offentligt.
– Det finns ganska många andra offentliga uppgifter i dag som på ett lättare sätt kan kartlägga sådant. Det finns sajter som sammanställer hur stor lägenhet du bor i, vilken bil du kör, om du har ett legitimationsyrke, och så vidare.
Centerpartiet gör också tummen ner för regeringens förslag.
"Lagrådet har riktat mycket skarp kritik mot regeringens förslag om sekretess och regeringen har fortfarande inte förklarat varför det skulle vara viktigt att hemlighålla vilka som får stöd. Vi ska inte tumma på Sveriges grundlagar och det är viktigt att kunna kontrollera så att så stora summor hanteras korrekt. Därför anser vi att stödet, precis som Lagrådet föreslår, ska vara offentliga uppgifter", skriver Rickard Nordin, C:s talesperson i energifrågor, i en kommentar till TT.
Regeringen har tillsammans med SD stöd av en majoritet för förslaget i riksdagen.
Lagändringar föreslås träda i kraft den 1 februari.