De afrikanska svinpesten har satt den svenska vildsvinsstammen i blixtbelysning. Sverige sticker med sina 300 000 djur ut bland de nordiska länderna. Danmark har utrotat sina, medan Finland har ett par tusen och Norge något färre.
Lantbrukarnas riksförbund (LRF) anser att stammen bör minska radikalt med uppemot 90 procent. Men det är inte något som landsbygdsminister Peter Kullgren ställer sig bakom.
– Jag tror det är ganska poänglöst att säga ett siffertal, det försvinner inga fler vildsvin för det, säger han.
Underlätta jakt
Politiska beslut ligger bakom den explosiva ökningen av vildsvin i Sverige. I slutet av 1980-talet fattade riksdagen beslut om att vildsvinet tillhör den svenska faunan och inte aktivt ska utrotas.
Norge däremot har klassat vildsvinen som en främmande, oönskad art.
Men att ändra svensk lag är inget regeringen diskuterar just nu, enligt Kullgren. I stället handlar det om att med olika åtgärder underlätta en effektiv jakt, anser han.
– I och med situationen som vi har nu har jag fört dialog med departementet vad vi mer kan se för åtgärder som kan vara en hjälp i den praktiska jakten i syfte att minska den svenska vildsvinsstammen.
Sälja köttet
Ett förslag är att jägare på ett enkelt sätt ska kunna sälja av sitt vildsvinskött. Annars slutar man kanske jaga när frysen är full, säger Kullgren. Ett lagförslag har varit på remiss men det är oklart när nya regler kan vara på plats.
Kullgren lyfter också tekniska hjälpmedel för att underlätta vildsvinsjakten. När det gäller frågan om skottpengar på vildsvin har regeringen ännu ingen uppfattning.
Även Centern, Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Miljöpartiet vill minska vildsvinsstammen, men säger inte heller med hur mycket.
MP lyfter att många avfallsanläggningar har problem med vildsvin, vilket innebär en risk för smitta, och anser också att utfodringen av vildsvin behöver ses över. Partiet är kritiskt till att regeringen har sänkt anslagen till Jordbruksverket.
Totalt har nu 46 fall av svinpest konstaterats i Sverige.