Regeringen vill se fler lättnader för vapenägare

Förenklade regler för jägare, sportskyttar och samlare. Det är målet när regeringen genom ett tilläggsdirektiv utvidgar utredningen om ny vapenlagstiftning. –Vi vill upprätthålla kraven på utbildning och säkerhet, och samtidigt tillse att legala skyttar får en rimligare regelbörda än i dag, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) till TT.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) vill underlätta för jägare och sportskyttar, men ändå försvåra för kriminella. Arkivbild.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) vill underlätta för jägare och sportskyttar, men ändå försvåra för kriminella. Arkivbild.

Foto: Caisa Rasmussen/TT

Politik2023-03-31 17:34

Genomförandet av EU:s vapendirektiv i Sverige är över fyra år försenat. Sverige riskerar mångmiljonböter sedan EU-kommissionen gått till EU-domstolen.

Regeringen vill att direktivet genomförs på absolut miniminivå. Nu föreslår regeringen dels ytterligare lättnader av reglerna – för bland annat magasin – i förhållande till förslagen i 2022 års vapenutredning. Dels kommer man med ett tilläggsdirektiv som breddar utredningen bortom de krav som EU ställer.

– Det är viktigt att lätta på onödig reglering och byråkrati för legala och skötsamma vapeninnehavare som jägare och sportskyttar. Och detta utan att vi tummar på de grundläggande säkerhetskrav som måste gälla, säger Gunnar Strömmer.

Slopad femårslicens

Utredaren ska nu även bland annat undersöka hur vapenlagen ska kunna skilja på överträdelser som begås av legala vapeninnehavare och kriminella.

– En lagstiftning som inte skiljer på legala vapenägare och kriminella gäng riskerar att få oförutsedda negativa konsekvenser för de laglydiga och skötsamma, säger Strömmer.

Annat som ska utredas är möjligheten att inneha fler vapen som jägare och om systemet med tidsbegränsade licenser för automatvapen ska slopas. En sådan licens ska i dag omprövas vart femte år.

– Det är en fråga som inte har särskilt stor betydelse när det gäller säkerheten, men som får väldigt negativa praktiska konsekvenser för hundratusentals människor som ägnar sig åt sportskytte, säger Strömmer.

"En bättre balans"

Justitieministern hoppas att de regler som följer på EU-direktivet ska kunna träda i kraft i sommar.

Den del av lagstiftningen som berörs av tilläggsdirektivet dröjer längre. Tiden för vapenutredningen förlängs nu och ska redovisas senast i maj 2024.

– Gör vi det här rätt så kommer vi att kunna åstadkomma en reglering där vi sätter åt de kriminella, samtidigt som vi får en bättre balans och skapar lättnader för jägare och sportskyttar.

Fakta: Nya frågor för vapenutredaren

Regeringens tilläggsdirektiv till vapenutredningen innehåller frågor om följande:

En uppdelning av vapenlagens straffbestämmelser som tydligare skiljer på överträdelser som begås av legala vapeninnehavare och den organiserade brottslighetens användning av illegala vapen.

Möjligheten för jägare att inneha fler vapen.

Förtydliganden om kravet på synnerliga skäl för innehav av helautomatiska vapen och enhandsvapen.

Förenkling av processen vid vapenbyte.

Avskaffande av systemet med femårslicenser.

Om EU:s vapenpass bör erkännas i Sverige.

Tydligare regler för ljuddämpare och vapensamlingar.

Tilläggsdirektivet är en del av regeringens uppgörelse med Sverigedemokraterna.


Fakta: EU:s vapendirektivet

Frågan om vapendirektivet och vapenregler har utvecklats till en segdragen historia i Sverige.

EU-länderna och EU-kommissionen satte fart på arbetet med att uppdatera direktivet efter terrordåd i Paris 2015 och det antogs 2017 efter hårda förhandlingar.

Syftet är att hindra att vapen används av brottslingar och terrorister genom krav för bland annat innehav av vapen och vapendelar, kontroller, försäljning, tillstånd och märkning.

Direktivet skulle ha genomförts i Sverige senast 2018. Men den förra regeringens försök att få till ett förslag som kan accepteras har stoppats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!