Regeringskris undveks med en röst

Med en rösts marginal i riksdagen undvek Sverige en ny regeringskris. –Sverige behöver inte mer politiskt spel som sätter käppar i hjulet för vår Natoansökan, säger statsminister Magdalena Andersson (S).

Statsminister Magdalena Andersson (S) höll pressträff efter att hennes justitieminister klarat misstroendeomröstningen i riksdagen.

Statsminister Magdalena Andersson (S) höll pressträff efter att hennes justitieminister klarat misstroendeomröstningen i riksdagen.

Foto: Anders Wiklund/TT

Politik2022-06-07 06:54

Om riksdagen hade riktat en misstroendeförklaring mot justitieminister Morgan Johansson (S) skulle Andersson ha valt att låta hela regeringen avgå.

Men Johansson klarade sig med en rösts marginal. En misstroendeförklaring hade krävt 175 röster. Högeroppositionen fick ihop 174.

Misstroendeomröstningen hade begärts av SD, med stöd av M, KD och L. Bakgrunden är att Morgan Johansson kritiserades av konstitutionsutskottet i förra veckan, samt att högeroppositionen anser att justitieministern är oduglig i kampen mot gängkriminaliteten.

Båda sidorna anklagar nu varandra för att ha bedrivit ett politiskt spel som kan försvåra för Sveriges Natoansökan.

"Skapat osäkerhet"

Efter misstroendeomröstningen angrep statsministern Moderatledaren Ulf Kristersson.

– Han har valt att skapa osäkerhet i en tid när Sverige behöver ledarskap, handlingskraft och sammanhållning, säger Magdalena Andersson.

Hon uppger att M:s, L:s och KD:s "lättvindiga beslut" att stödja SD hade kunna få "allvarliga konsekvenser" i ett säkerhetspolitiskt känsligt läge. Andersson syftar på att en misstroendeförklaring hade lett till att regeringen avgått.

Kristersson menar dock att det hade räckt med att justitieministern lämnat regeringen.

– Den enda som har hotat med en regeringskris är statsministern själv, sade han i M:s röstförklaring.

Känslig överenskommelse

På statsministerns pressträff efter omröstningen handlade flera frågor om inte regeringen själv bidragit till att vägen in i Nato nu kan ha försvårats.

Natolandet Turkiet blockerar för närvarande Sveriges Natoansökan bland annat med hänvisning till att Sverige inte gör tillräckligt mot kurdisk terrorism. Därför är Socialdemokraternas överenskommelse med den partilöse riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh känslig.

Överenskommelsen innebär att S lovar att fördjupa samarbetet med kurderna i Syrien. Den slöts redan i höstas, men S var inför misstroendeomröstningen tvunget att åter bekräfta att den fortfarande gäller för att få Kakabaveh att lägga ned sin avgörande röst.

Inga eftergifter

På frågan om hur Turkiet nu kommer att reagera på att partiet inte kapar banden med Kakabaveh, svarar statsministern:

– Frågan är väl varför man från oppositionens sida väljer att ställa ett misstroendevotum mot en minister givet att man vet att det sätter strålkastarljudet på Amineh Kakabaveh.

Enligt statsministern är det viktiga att inga nya eftergifter gjorts till Kakabaveh jämfört med överenskommelsen från i höstas.

– Det kommer naturligtvis att noteras i Turkiet.

Magdalena Andersson understryker också att överenskommelsen är mellan Kakabaveh och S, inte regeringen.

– Så det har inget med Sveriges regerings Natoansökan att göra, säger statsministern.

Andersson medger dock att de senaste dagarnas politiska turbulens påverkar bilden av Sverige.

"Vad håller vi på med?"

Inför omröstningen pekade KD-ledaren Ebba Busch på att statsministern både hade kunnat undvika misstroendeomröstningen och fått en möjlighet att kapa bandet med Kakabaveh genom att låta justitieministern gå.

– Det står alltmer klart att även Natoprocessen skulle gynnas av en borgerlig regering, sade hon.

C, V och MP lade ned sina röster i misstroendeomröstningen.

Centerledaren Annie Lööf anklagade i C:s röstförklaring högeroppositionen för att i ett känsligt läge skruva upp tonläget till max.

– Jag tror att många väljare ställer sig frågan vad vi håller på med, sade Lööf inför omröstningen.

"Närmast parodiskt"

Vänsterpartiledaren Nooshi Dadgostar angrep M-ledaren Kristersson för att skapa parlamentarisk oreda för att ta partipolitiska poänger. Men hon ansåg också att Sverige inte kan fortsätta med svaga regeringar som den nuvarande.

– Detta måste få ett slut. Låt mig påminna om att med en vecka kvar till budgetomröstningen vet vi fortfarande inte vilken budget landet kommer att styras på, sade Dadgostar

MP:s gruppledare Annika Hirvonen menade att tisdagens misstroendeomröstningen borde ha gjort det tydligt att regeringen efter nästa val måste ha ett majoritetsstöd.

– Det är närmast parodiskt att, under brinnande krig och med ansökan om Natomedlemskap inlämnad med tillhörande risker, så hänger allt på rösten från en partilös företrädare, sade hon.

Inrikes- och justitieminister Morgan Johansson överlevde omröstningen.
Inrikes- och justitieminister Morgan Johansson överlevde omröstningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!