Regeringsråd möttes i förtid på grund av våldsvåg

Regeringens råd mot organiserad brottslighet har hållit sitt första möte. Det hölls tidigare än planerat på grund av den senaste tidens våldsvåg.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) efter första mötet med regeringens råd mot organiserad brottslighet.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) efter första mötet med regeringens råd mot organiserad brottslighet.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Politik2023-01-18 05:00

Egentligen skulle rådets första mötet ha hållits i februari.

– Mötet tidigarelades i ljuset av det brutala avslutet på föregående år. Dessvärre kan vi konstatera att 2023 inletts på samma mörka sätt, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Rådet leds av justitieministern och består av rikspolischefen, chefen för polisens nationella underrättelseavdelning, riksåklagaren samt generaldirektörerna för ekobrottsmyndigheten, tullen och skatteverket.

Vid onsdagens möte och under kommande möten ska deltagarna ge en nulägesbeskrivning och redogöra för vad som görs för att trycka tillbaka brottsligheten.

Bland annat diskuterades enligt Gunnar Strömmer hur de brottsbekämpande myndigheterna direkt ska kunna använda en rad nya verktyg. Det handlar till exempel om effektivare möjligheter att ta brottsvinster från kriminella och hemlig avlyssning av de kriminella gängen för att förhindra att brott begås.

– Var och en förstår att det kommer att ta tid innan de verktygen verkligen biter på ett systematiskt sätt. Men vad jag vill säkerställa är att när de här verktygen väl är på plats ska de börja användas med full kraft dag ett.

Nationell strategi

Rådet ska även vara med och ta fram en nationell strategi mot den grova organiserade brottsligheten. Den har den nationella strategin mot terrorism som förebild.

Syftet är att ta ett helhetsgrepp på den organiserade brottsligheten och involvera fler aktörer än de brottsbekämpande myndigheterna.

– Vi ska mobilisera både rättsstaten och socialstaten och skapa en riktig systemkraft mot gängen, säger Strömmer.

Målet är att den nationella strategin mot organiserad brottslighet ska vara på plats om sex månader.

Nya lagförslag

Rådet har dock ingen operativ roll och regeringen får inte lägga sig i hur myndigheterna hanterar specifika fall.

– Det är en klar rågång mellan politiken å ena sidan och myndigheterna å andra sidan, sade Strömmer till TT inför mötet.

Däremot är tanken att myndigheterna ska ge viktiga bidrag till framför allt kommande lagförslag.

Rådets uppdrag är tidsbegränsat till 18 månader. Under de första 12 månaderna planerar man att hålla sex möten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!