– Han gav en vink om att vi kan vänta oss i stort sett vad som helst av åtgärder och begränsningar. Men han specificerade inte vilken typ av ingrepp det kan röra sig om. Han sade inte ordet undantagstillstånd, men det ligger nästan och lurar där, säger Orla Vigsö, professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Göteborgs universitet, till TT.
Hans forskning är inriktad på politisk kommunikation och kriskommunikation, och han är mitt uppe i ett projekt kring svenska politikers kristal. Så när Stefan Löfven pratade om avgörande stunder för varje generation, drar Orla Vigsö en historisk parallell:
– Vi ska nästan tillbaka till Per-Albin Hansson 1939 för att hitta ett tal till nationen på det här sättet.
Som ett krig
Han refererar till dåvarande statsministerns tal i Sveriges Radio efter Tysklands invasion av Polen, och därmed andra världskrigets utbrott den 1 september 1939. Talet inleddes så här: "Medborgare, Det förfärliga, som vi i det sista hoppats att världen skulle förskonas från, har inträffat."
Orla Vigsjö noterar att Stefan Löfven upprepande talade om att vara beredd på uppoffringar.
– Han kopplade ihop att detta att ta ansvar för sig själv är att också ta ansvar för landet. Som samhälle visar vi vår styrka när vi gör de uppoffringar vi måste göra.
Andra huvudteman var statsministerns förståelse för medborgarnas oro och de påfrestningar viruskrisen orsakar – oavsett vem man är i samhället.
Dystert allvar
Orla Vigsö tycker att tv-talet inleddes starkt:
– Ja, det här med att vi måste vara mentalt förberedda på att det blir fler sjuka och döda, och att det kommer att ta tid
– Talet var dystert allvarsamt och något annat hade man inte kunnat förvänta sig. Och man får säga att hans framtoning passar ganska bra till det. Hans röstläge var lugnt och allvarligt. I andra situationer kanske det är till hans nackdel, men här passade det väldigt bra.