De fyra vill se beslut omgående från regeringen i form av en förlängning av en förordning som har gällt sedan april, men går ut på nyårsafton. Förordningen säger, lite förenklat, att sjukskrivna som fått behandling eller operation inställd eller senarelagd på grund av pandemin inte ska riskera att bli utan ersättning efter 180 dagar och 365 dagar. I normala tider ska de då söka vilket arbete som helst, inte vänta tills de kan gå tillbaka till jobbet.
– Förordningen bör förlängas ett halvår till, men vi får väldigt svävande besked från regeringen, säger Maria Malmer Stenergard, moderat och ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott om Moderaternas och Kristdemokraternas initiativ.
Större grupper
Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna vill i varsitt, ganska likalydande, initiativ gå längre. De vill bredda gruppen som omfattas, det ska inte krävas en direkt koppling till pandemin till exempel. De båda partierna hävdar också att det finns luckor i den förordning som gäller sedan april, att personer som borde omfattas utförsäkras.
– Får man inte den vård man behöver ska man inte utförsäkras. Och det verkar finnas något problem i den tillfälliga förordningen som gör att den inte fungerar i praktiken, säger Julia Kronlid (SD).
Hon hänvisar till uppgifter om att Försäkringskassan gör en snäv tolkning, som bland annat antas gå ut över covidsjuka med långtidssymptom där kunskapen om behandling inte är så utvecklad.
Ser problem
Ida Gabrielsson företräder Vänsterpartiet och V-initativet är en uppdaterad och utvidgad version av ett tidigare, som inte fick tillräckligt stöd.
– Det verkar vara fler partier som inser problemet nu, säger Ida Gabrielsson.
Ett beslut i utskottet väntas under nästa vecka. Maria Malmer Stenergard utesluter inte att M och KD kan jämka sitt initiativ med de övriga, för att få majoritet för ett initiativ i riksdagen.
Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) vill inte kommentera läget annat än skriftligt:
"Regeringen arbetar intensivt med frågan just nu. I nuläget utesluter vi inga åtgärder och kommer återkomma när besked finns att ge."
Legat på
Riksdagen har under hösten legat på regeringen om att utförsäkringsreglerna har fått orimliga konsekvenser under pandemin.
Regeringen och socialförsäkringsministern har aviserat en mer generell ändring till våren och sagt att det nu verkar finnas stöd i riksdagen för att ändra reglerna. Det handlar om lätta på kraven permanent för vilka jobb en person måste söka efter 180 dagars sjukskrivning. Tanken är att man inte ska behöva söka vilka arbeten som helst om mer talar för än emot att man ska kunna gå tillbaka till arbetsplatsen.