Riksdagen stödjer Ukraina som EU-kandidat

Sverige stödjer EU-kommissionens förslag om att ge Ukraina och Moldavien status som kandidater för medlemskap i EU.
–Vi behöver visa att vi på alla sätt står på deras sida, säger statsminister Magdalena Andersson om Ukraina i riksdagens EU-nämnd.

EU-minister Hans Dahlgren (S) och statsminister Magdalena Andersson (S) under EU-nämndens sammanträde där regeringen fick stöd för att driva på för Ukraina och Moldavien som kandidater för EU-medlemskap.

EU-minister Hans Dahlgren (S) och statsminister Magdalena Andersson (S) under EU-nämndens sammanträde där regeringen fick stöd för att driva på för Ukraina och Moldavien som kandidater för EU-medlemskap.

Foto: Ali Lorestani/TT

Politik2022-06-22 10:36

Hon säger samtidigt, i samrådet med nämnden inför midsommarens EU-toppmöte i Bryssel, att kandidatstatus ger Ukraina hopp.

I EU-nämnden finns det en majoritet för att EU bör ge också Georgien status som kandidat. Men nämnden ansluter sig tillsvidare till EU-kommissionens förslag om att vänta med Georgien.

– Georgien är för långt ifrån, säger Magdalena Andersson.

Hon är mycket glad över att EU-nämnden stödjer regeringens linje.

– Det är bra att vi har fått så brett stöd i riksdagen för att säga ja till Ukraina och Moldavien som kandidatländer. Det kommer att betyda otroligt mycket för de här länderna, inte minst för Ukraina men också för Moldavien som ju har tagit emot många ukrainska flyktingar, säger statsministern efter EU-nämndens möte.

Samtal med Zelenskyj

– Senare i eftermiddag ska jag ha ett samtal med president Volodymyr Zelenskyj om detta.

Andersson understryker att direkt militärt stöd till Ukraina är avgörande för att landet ska kunna stå emot den ryska militärmakten. I den justerade ändringsbudget som riksdagen röstade ja till idag finns två miljarder vikta för stöd till Ukraina, en miljard extra utöver vad regeringen föreslog i sin första version.

– Vi tittar på hur det kan effektueras, säger statsministern.

– Vi vill ju kunna stödja Ukraina så fort som möjligt, det är oerhört viktigt för dem att både kunna få direkt militärt stöd och finansiellt stöd, säger Magdalena Andersson.

Stöds av alla?

Inför toppmötet ser det ut som om alla EU-länder kommer att stödja kandidatstatus för Ukraina och Moldavien.

– Man vet aldrig, men så här långt har vi inte sett någon som har problem med det, säger en högt uppsatt EU-källa på en pressgenomgång i Bryssel.

Även om Ukraina och Moldavien får klartecken kommer ändå själva förhandlingarna att ta lång tid. Om de godkänns så får de sin kandidatstatus bra mycket tidigare än vad andra länder har fått i motsvarande läge.

Magdalena Andersson understryker att de båda länderna precis som alla andra måste leva upp till kriterierna för demokrati och rättsstatens principer för att klara loppet mot medlemskap.

Möter Balkan

EU-toppmötet inleds på torsdagen med att EU-ländernas ledare träffar sina kollegor från länderna på västra Balkan, som också strävar efter EU-medlemskap.

Här är frågan främst om Bulgarien kommer att ge upp sitt motstånd mot att inleda formella medlemskapsförhandlingar med Nordmakedonien, som fick kandidatstatus för flera år sedan.

Magdalena Andersson tror dock inte att toppmötet kommer att ge klartecken. Även om samtliga övriga EU-länder är positiva till en förhandlingsstart är frågan extremt känslig i Bulgarien, som sedan länge för en infekterad strid med Nordmakedonien om språk och historia.

Fakta: EU-toppmötet i Bryssel

EU-ländernas stats- och regeringschefer samlas på torsdagen till traditionellt midsommartoppmöte i Bryssel.

Allt inleds redan klockan 9.30 med ett möte med ledarna från de sex EU-sökande länderna på västra Balkan: Albanien, Bosnien och Hercegovina, Kosovo, Montenegro, Nordmakedonien och Serbien.

Klockan 15 inleds det egna EU-toppmötet med diskussioner om läget i Ukraina och vilka sorts samarbeten EU ska ha med övriga länder i Europa.

På fredagen avslutas mötet med samtal om EU:s nyligen hållna framtidskonferens och det ekonomiska läget, inklusive ett särskilt eurotoppmöte med Europeiska centralbankens chef Christine Lagarde som extra gäst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!