Om majoriteten i utskottet håller fast vid sin linje och riksdagen följer den innebär det att regeringen måste lägga en ny proposition under vårvintern om covid-19-lagen ska få en fortsättning efter den 31 mars.
– Det är bättre att ha två månader än ingen lag alls. Men det är inte bara att förlänga lagen om den går ut den 31 mars. Det tar tid att stifta lag, säger Hallengren till TT.
– Det är en väldigt stor skillnad mot att ha en lag som rullar på.
"Blandas ihop"
Att ha lagen ger beredskap för att vidta åtgärder snabbt och, enligt Hallengren, även en låda med träffsäkra verktyg för att begränsa smitta. Hon understryker att det faktum att pandemilagen finns inte innebär att den ska användas hela tiden.
– Att pandemilagen finns är ju inte samma sak som att restriktioner finns. Jag tycker att det blandas ihop och jag undrar om inte också en del riksdagsledamöter och partier verka tro det, säger Hallengren.
– Restriktionerna ska bort så fort det bara är möjligt, det är klart att de begränsar människors liv och verksamheter.
Den nuvarande lagen har en löptid på fyra månader. I den har riksdagen ordnat sin kontroll av regeringens hantering genom att begära en rapport efter halva tiden om hur lagen fungerat och hur regeringen använt sina befogenheter. Lagen ger regeringen ökad makt över smittskyddsåtgärder, bland annat genom bemyndiganden till Folkhälsomyndigheten.
Färdigt på måndag
På måndag ska utskottet vara färdigt med sitt betänkande och förslag till hur riksdagen ska ställa sig.
"Regeringen har i och med de väldigt långtgående och ingripande restriktionerna som presenterades i måndags missbrukat sina maktbefogenheter. Minoritetsregeringen får med den kortare tiden sina befogenheter begränsade", säger Moderaternas socialpolitiska talesperson Camilla Waltersson Grönvall i en skriftlig kommentar.
Hon syftar på regeringens presskonferens den 10 januari, då en rad restriktioner skärptes. En av dem var att restauranger redan från den 12 januari måste stänga klockan 23.
Också i partiledardebatten häromdagen fick regeringen kritik från oppositionen för att ha använt lagen på ett sätt som det, enligt kritikerna, inte var tänkt. Liberalerna har föreslagit ett nej till lagen men enligt vad TT erfar finns det ingen majoritet för ett avslag.
I Moderaternas förslag till utskottsinitiativ är en punkt den halverade giltighetstiden för lagen. M vill utöver det att regeringen ska uppmanas att välja lättare restriktioner och vaccinpass som åtgärder i stället för mer långtgående. Och ska lagen förlängas ytterligare så ska riksdagen ha mer att säga till om vad gäller restriktioner som regeringen inför, riksdagen ska kunna stoppa dessa omgående efter det att de har införts.
Lägga fram strategi
Moderaterna vill också att regeringen ska lägga fram en strategi om hur det ska gå till när restriktioner och andra pandemiåtgärder ska avvecklas.
Lena Hallengren anser att en del av förslaget i praktiken innebär att politiker anses veta bättre än experterna på Folkhälsomyndigheten och smittskyddsläkare vilka åtgärder som behövs. Det vore inte bra, enligt henne.