Riksdagsbeslut: Dans slÀpps fri

Barer och nattklubbar behöver frÄn 1 juli inget tillstÄnd för att lÄta gÀsterna dansa. Riksdagen har nu beslutat att ta bort tillstÄndskravet frÄn 1956.

Studenter dansar pÄ Holiday Inn i Palms Springs, USA. Arkivbild.

Studenter dansar pÄ Holiday Inn i Palms Springs, USA. Arkivbild.

Foto: Eric Reed/AP/TT

Politik2023-05-24 16:30

Flera ledamöter beskrev i debatten inför beslutet Àndringen i ordningslagen som en frihetsreform. I dag mÄste barÀgare ingripa om spontandans skulle uppstÄ vid bardisken. Annars riskerar Àgaren att förlora sitt serveringstillstÄnd.

– Det Ă€r alltsĂ„ olagligt att hĂ„lla takten nĂ€r det spritter i kroppen till nĂ„gra sköna toner i bakgrunden, sade moderaten Charlotte Nordström.

Centerpartisten Jonny Cato kallade nuvarande förbud för spontandans för absurd och pekade pÄ att det idag inte Àr förbjudet att ta danssteg i tunnelbanan eller matbutiken.

– Men just pĂ„ nattklubben krĂ€vs ett tillstĂ„nd för att jag ska kunna göra mina moves, sade han.

FrÄn den 1 juli kommer det att rÀcka med att barer och nattklubbar anmÀler danstillstÀllningar till polisen. AnmÀlan Àr kostnadsfri och kan göras muntligen.

Alla riksdagspartier var för att slopa tillstÄndskravet.

Regeringen uppger i lagförslaget till riksdagen att det Àr svÄrt att bedöma om avskaffandet av tillstÄnd kommer att leda till ökade insatser av polisen för att hÄlla ordning.

TillstÄnd för att anordna dans pÄ offentliga platser som parker och torg kommer att krÀvas Àven i framtiden.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!