Riksdagsmajoritet för ökade Àldresatsningar

M, KD och V vill kuppa in mer pengar till Ă€ldreomsorgen i budgeten. Nu stĂ€ller sig Ă€ven SD bakom förslaget – vilket innebĂ€r att det har en riksdagsmajoritet. Men enligt finansminister Magdalena Andersson (S) finns ingen lĂ„ngsiktighet i förslaget.

Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna. Arkivbild.

Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Politik2021-02-25 09:41

Regeringen har tillsammans med januaripartierna redan beslutat om 4 miljarder kronor för att stÀrka Àldreomsorgen i Är. Nu vill den politiskt spretiga alliansen av Moderaterna, Kristdemokraterna och VÀnsterpartiet toppa satsningen med ytterligare 4,35 miljarder kronor.

– Jag hoppas att vi fĂ„r en bred majoritet i riksdagen, sĂ€ger Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna.

Förslaget bedömdes först som "intressant" av SD:s gruppledare Henrik Vinge. Nu meddelar partiledaren Jimmie Åkesson att partiet stĂ€ller sig bakom förslaget. DĂ€rmed finns tillrĂ€ckligt stöd i riksdagen.

"Förslaget tar sikte pÄ att komma till rÀtta med flera av de avgörande brister som coronakommissionen pekade pÄ i sin sÀrskilda rapport i december", skriver han pÄ Twitter.

"Inte lÄngsiktigt"

Magdalena Andersson har absolut inget emot mer pengar till Àldreomsorgen och pekar pÄ att S-MP-regeringen satsat mer Àn vad alliansregeringen gjorde under sin tid vid makten. Hon konstaterar samtidigt att de tre partierna som gÄtt samman inte har nÄgon gemensam finansiering.

– DĂ€rmed Ă€r det inget lĂ„ngsiktigt trovĂ€rdigt besked, sĂ€ger hon.

Hon sÀger att regeringen löpande har diskussioner med kommunsektorn om hur mycket pengar som behövs. I fjol gjorde kommunerna och regionerna ett rekordstarkt resultat.

M, KD och V lÀgger flera gemensamma förslag med anledning av coronakommissionens rapport. Den pekar pÄ att de höga dödstalen bland Sveriges Àldre har sin grund i bland annat strukturella brister inom Àldreomsorgen. Exempelvis ska pengar gÄ till att fÄ ned andelen timanstÀllningar och tidsbegrÀnsande anstÀllningar inom Àldreomsorgen, vilket kostar 2 miljarder kronor Ärligen, frÄn den 1 juni i Är till budgetperiodens slut 2023.

– Personalen har fĂ„tt bĂ€ra krisen sjĂ€lva utan stöd frĂ„n regeringen. En stor anledning till pandemisituationen Ă€r att mĂ„nga Ă€r timanstĂ€llda inom Ă€ldreomsorgen. Vi mĂ„ste omvandla de anstĂ€llningarna, sĂ€ger VĂ€nsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar.

Fler lÀkare

Partierna vill ocksÄ att den medicinska kompetensen i Àldreomsorgen ska stÀrkas, bland annat med fler lÀkare och sjuksköterskor, vilket som berÀknas kosta 1,35 miljarder kronor i Är.

– Vi vill förbĂ€ttra för personalen. Vi behöver fler heltidstjĂ€nster. Men pengarna ska ocksĂ„ gĂ„ till att anstĂ€lla fler sjuksköterskor hĂ€r och nu och att fler kan vidareutbilda sig, sĂ€ger Jakob Forssmed, KD:s ekonomiskpolitiske talesperson.

Partierna vill ocksÄ utöka det statliga stödet till bostÀder för Àldre för 1 miljard kronor för 2021.

– Vi behöver fler platser i boenden med gemenskap för Ă€ldre, sĂ€ger Forssmed och tillĂ€gger att han hoppas att förslaget kan röstas igenom i riksdagen och bli verklighet "inom kort".

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!