Ryska legosoldater kan påverka Maliinsats

Svenska soldater kan komma att tas hem från Mali snabbare än tänkt. Orsaken är uppgifter om att landets militärregim har planer på att anlita ryska legosoldater.

En svensk spaningssoldat i den svenska FN-styrkan i Mali 2015. Arkivbild.

En svensk spaningssoldat i den svenska FN-styrkan i Mali 2015. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Politik2021-09-23 06:44

– Vi har varit utomordentligt tydliga till maliska företrädare om att det vore ett allvarligt misstag, säger utrikesdepartementets (UD) kabinettssekreterare Robert Rydberg.

Han betonar dock att beslut om att till exempel ta hem trupp i så fall fattas tillsammans med Sveriges partnerländer i Mali, som Frankrike.

– Det är viktigt att vi alla agerar tillsammans. Det viktiga är inte vad Sverige gör och tycker. Det viktiga är operationen i sin helhet, säger Rydberg.

Sverige deltar sedan i våras med specialförband på omkring 150 man i den multinationella insatsstyrkan Task Force Takuba. Insatsstyrkan stödjer den franska Operation Barkhane som bekämpar jihadister med kopplingar till terroristgrupper i regionen.

Sverige deltar också sedan 2014 med omkring 220 soldater i FN-insatsen Minusma.

Mandat går ut

Riksdagens mandat för de två insatserna går ut vid årsskiftet. I mitten av oktober ska regeringen lägga fram propositioner om en förlängning av insatserna.

När det gäller Task Force Takuba så väntas regeringen föreslå en förlängning med två till tre månader. Utgångspunkten har varit att insatsen skulle pågå i ett år, men det dröjde ett par månader in på 2021 innan styrkan var på plats.

När det gäller Minusma så har mandaten hittills förlängts med ett år i taget.

Riksdagens utrikes- och försvarsutskott informerades på torsdagen om regeringens arbete med propositionerna.

"Måste lämna"

Centerns utrikespolitiska talesperson Kerstin Lundgren vill att propositionerna tar upp frågan om hur man ska agera om militärregimen i Mali anlitar legosoldater från det ryska säkerhetsföretaget Wagner Group.

– Kommer Wagnergruppen in, då måste vi lämna, säger hon.

Moderaternas utrikespolitiske talesperson Hans Wallmark har liknande inställning.

– Vi har oerhört svårt att se hur vi ska kunna arbeta sida vid sida med maliska säkerhetsstyrkor som lutar sig mot legoknektar och lönnmördare, säger han.

UD:s kabinettssekreterare är inne på samma linje.

– Jag kan inte föreställa mig att vi står sida med sida med den typen av legosoldater, säger Rydberg.

Två militärkupper

De internationella insatserna i Mali och i omkringliggande länder har blivit alltmer ifrågasatt.

En orsak är landets instabila ledning. Mali har haft två militärkupper sedan augusti 2020. En annan är rapporterna om att nuvarande militärregim är på väg att anlita Wagner Group. En anledning till det har uppgetts vara Frankrikes planer på att trappa ned sin militära närvaro och att regimen därför behöver söka stöd från annat håll.

Flera länder som deltar i de internationella insatserna i Mali har reagerat kraftigt på uppgifterna om Wagner Group. Bland andra Frankrike och Tyskland.

Moderaterna har redan sedan tidigare krävt en "exitstrategi" för när det är dags för Sverige att avveckla den svenska militära insatsen i Minusma.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!