Ryssland till Hultqvist: "Minns Poltava"

Tidigare i veckan signalerade försvarsminister Peter Hultqvist att Sverige är redo att skicka svensk militär för att utbilda ukrainska trupper. Den ryska ambassaden svarade – med en referens till slaget vid Poltava år 1709. –Jag tror att det blivit en del missförstånd, säger utrikesminister Ann Linde.

Försvarsminister Peter Hultqvist. Arkivbild.

Försvarsminister Peter Hultqvist. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Politik2021-11-19 14:27

På tisdagen berättade Peter Hultqvist för Sveriges Radio att han stödjer ett EU-förslag från de baltiska länderna om en träningsmission i Ukraina, som kan innebära att svenska officerare skickas att utbilda ukrainsk militär.

Dagen därpå publicerades ett budskap på den ryska ambassadens Facebook-sida.

"Försöker skrämmas"

"Vi vill påminna herr Hultqvist om att han inte är den första militära ledaren i Sverige som försöker skrämma Ryssland med makten av sin hjältemodiga armé genom att planera att skicka sina militärer till Ukraina. Det sista världsberömda svenska försöket av detta slag ägde förresten rum vid Poltava (inte så långt från Kiev) år 1709", skriver ambassaden och fortsätter:

"Poltavas ättlingar verkar dock inte ha dragit vederbörliga lärdomar av förflutna strider med Ryssland som redan störtat Sverige från dess stormaktshöjder, och det moderna Stockholm tycks hålla på att när som helst bita sig i samma tumme".

Linde: "Missförstånd"

Utrikesminister Ann Linde, som just nu befinner sig i Ryssland i egenskap av ordförande för Osse (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa), tror att det skett "en del missförstånd" i frågan.

– EU stödjer så kallade EUTM-träningsmissioner i många länder. Det handlar om att stärka och reformera militär- och försvarssektorn till exempel genom utbildning. Det tolkades som att Sverige ska skicka trupper till Ukraina – det har inget att göra med det över huvud taget, säger hon till TT.

– Samtidigt är det generellt viktigt att stå upp för Ukrainas territoriella integritet och mot annekteringen av Krim, men de här två sakerna har inte med varandra att göra.

Fakta: Slaget vid Poltava

Slaget vid Poltava (då en rysk stad, i dag ukrainsk) i juni 1709 var en av de viktigaste drabbningarna i Sveriges militära historia och ett avgörande slag i det stora nordiska kriget.

På ena sidan stod fältmarskalk Carl Gustaf Rehnskiöld och hans armé på 29 000 man, och på andra den ryske tsaren Peter I med 45 000 man.

Runt 8 000 svenskar stupade och cirka 3 300 sårades. De ryska förlusterna var betydligt mindre – runt 1 300 stupade och 3 000 sårade.

Nederlaget ledde till att den svenska armén kapitulerade inför ryssarna i Perevolotjna, åtta mil söderut, den 1 juli samma år.

Källa: ne.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!