S backar upp M mot utländska investeringar

Socialdemokraterna stödjer Moderaternas förslag i utrikesutskottet om en tillfällig lagstiftning för att kunna stoppa utländska investeringar som kan utgöra en säkerhetsrisk. –De pekar på ett relevant problem, säger utrikesutskottets ordförande Kenneth GForslund (S) till TT om förslaget.

Utrikesutskottets ordförande Kenneth G Forslund (S) tycker att Moderaternas förslag är klokt. Arkivbild.

Utrikesutskottets ordförande Kenneth G Forslund (S) tycker att Moderaternas förslag är klokt. Arkivbild.

Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Politik2020-04-20 11:10

Moderatledaren Ulf Kristersson lyfte nyligen frågan i en debatt med statsminister Stefan Löfven i riksdagen. Han anser att regeringen omgående bör göra det möjligt att kunna stoppa utländska direktinvesteringar i eller uppköp av svenska företag som kan hota säkerheten.

– Vi måste ha mekanismer för att undvika förvärv som kan hota nationell säkerhet, sade Kristersson till TT.

Nu har Moderaterna lagt ett förslag till utskottsinitiativ i utrikesutskottet med uppmaningen att regeringen "i närtid" återkommer med en tillfällig lagstiftning och myndighetsinstruktioner för att kunna motverka sådana utländska investeringar.

Skärpt situation

– Det sitter en utredning som ska vara klar hösten 2021 men däremellan har coronakrisen kommit som skärper situationen, börsen faller och det är närmast rea på företag. Då måste vi vidta mått och steg, och det är klokt det Moderaterna pekar på, säger Kenneth G Forslund.

Moderatledaren Ulf Kristersson välkomnar beskedet.

– Jag noterar att Socialdemokraterna i riksdagen ser samma problem som vi och vill påskynda en lagstiftning. Det är mycket bra, säger han till TT.

En förändring av lagstiftningen bör nu ske skyndsamt, anser han.

– Vi ska inte ha för vana att stifta lagar på några dagar, men det måste ske inom ramen för nuvarande kris, så inom några veckor, säger Kristersson.

Hans Wallmark (M), vice ordförande i riksdagens utrikesutskott, pekar ut Ryssland och Kina som två av de potentiella hoten.

– Det är två länder där vi vet att myndighets- och företagsstrukturen är kopplad till makten och som återkommande pekas ut i svenska myndigheters varningar, till exempel i Säpos årliga redogörelser, säger han.

Säpo varnar

Samtidigt varnar nu Säpo, enligt Aftonbladet , för att främmande makt kan utnyttja coronakrisen för att försvaga Sverige. Det kan bland annat handla just om investeringar i företag med ekonomiska bekymmer till följd av krisen.

Moderaterna föreslår, med hänvisning till ett delbetänkande från utredningen som ser över frågan, att Inspektionen för strategiska produkter (ISP) ska bli den ansvariga myndigheten i ett kommande granskningssystem och att myndigheten redan i dag har en stor kompetens när det gäller frågor som rör säkerhet och försvar. ISP bör omedelbart få i uppdrag att bygga upp en granskningsfunkton, enligt Moderaterna.

För att snabbt kunna skapa ett tillfälligt regelverk kan den nuvarande lagen om kontroll av produkter med dubbla användningsområden och av tekniskt bistånd kompletteras med att även innefatta utländska direktinvesteringar, föreslår M.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson vill att regeringen agerar snabbt mot utländska investeringar som kan hota säkerheten. Arkivbild.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson vill att regeringen agerar snabbt mot utländska investeringar som kan hota säkerheten. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!