S, C, V och MP: Säkra Gotlandstrafiken

I ett gemensamt utspel uppmanar oppositionen regeringen att säkra färjetrafiken till och från Gotland.

Trafiken mellan Visby och Nynäshamn respektive Oskarshamn sköts för närvarande av Destination Gotland. Arkivbild.

Trafiken mellan Visby och Nynäshamn respektive Oskarshamn sköts för närvarande av Destination Gotland. Arkivbild.

Foto: Kustbevakningen/TT

Politik2023-04-20 08:22

Just nu håller Trafikverket på att upphandla ett nytt avtal för turerna mellan Visby och Oskarshamn samt Visby och Nynäshamn som ska börja gälla 2027. Nuvarande operatör är Destination Gotland.

Gotlands färjetrafik är av väsentlig betydelse för transporter av personer och varor och ska beaktas som viktig ur säkerhetssynpunkt, skriver S, C, V och MP i ett gemensamt utskottsinitiativ – partiernas första ihop efter valet. Skrivelsen lämnas in på dagens möte i riksdagens försvarsutskott.

Ryssland och Kina har tidigare agerat för att tillskansa sig ägande och inflytande över svensk infrastruktur, framhåller partierna.

I rådande säkerhetspolitiska läge måste staten därför också ta hänsyn till de rent säkerhetspolitiska aspekterna i samband med upphandlingen.

"När trafiken Oskarshamn/Nynäshamn-Visby ska handlas upp är det därför av väsentlig betydelse att den operatör som får ett förtroende av detta slag fullt ut värnar svenska säkerhetsintressen", skriver oppositionen.

Regeringen har lämnat förslag till Lagrådet om ett nytt granskningssystem för att kunna stoppa utländska direktinvesteringar eller uppköp av svenska företag. Lagen föreslås träda i kraft i december.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om