Nu har riksdagen beslutat att införa åldersgräns på vitt snus, göra det straffbart att langa nikotin till barn och i princip omöjliggöra marknadsföring av nikotinprodukter.
Men S förslag om att förbjuda smaksättning av e-cigaretter, vilka enligt partiet är "uppenbart ämnade" att locka in barn i nikotinberoende, röstades ned. Johan Hultberg (M) tycker med stöd av flera partier att förslaget var moraliserande och saknade faktamässigt stöd.
Misstänker påverkanskampanj
Yasmine Bladelius (S) tror att partierna som röstade ned förslaget ”gått på” den påverkanskampanj som hon är övertygad om att industrin har drivit i flera månader. Ledamöter från alla partier har, enligt S, fått mängder av mejl från personer som har gått över från traditionella cigaretter till e-cigaretter.
– Vi får tusen mejl om dagen, ofta mitt i natten, från Maj-Britt som lyckats sluta röka genom att börja med jordgubbssmakande e-cigaretter i stället, säger Yasmine Bladelius (S) som är ledamot i socialutskottet.
Pia Steensland (KD) förklarar tillsammans med övriga motståndare till förslaget att om det har pågått någon form av kampanj så har de inte påverkats av den.
– Vi måste ha logik i lagstiftningen. Regeringen tillåter smaksatt vitt snus men vill inte tillåta smaksatta e-cigaretter. Och vad gäller skyddet av barnen inför vi åldersgräns och gör det straffbart att langa.
Söta smaker populära
David Dierckx är e-cigaretthandlare och driver tre butiker i Stockholm. Han håller med om att det behövs striktare lagar för e-handel för att skydda barn, men tror inte att ett smakförbud är lösningen.
– Jag förstår att söta smaker är mer lockande för barn, men samtidigt är snittåldern hos våra kunder 35 år, och nästan alla köper söta smaker. Jag tror att det är viktigare att se till att produkterna inte når barn alls, och jag vet att många med oss gör vårt absolut bästa för att de inte ska kunna köpa, säger han.
Forskare: Få lyckas byta
Linnea Hedman vid Umeå universitet har forskat om rökvanor i 15 år. Hennes forskning visar att få personer lyckas sluta röka genom att börja med e-cigaretter. Antingen går de tillbaka till vanliga cigaretter eller så blir det ett blandbruk.
– Det finns massor av metoder för att sluta röka som vi vet fungerar, nikotintuggummi, plåster och samtal med tobaksavvänjare. Och nikotintuggummin till exempel har ju aldrig blivit populärt bland barn på det sätt som e-cigaretter har blivit, säger Hedman.