Bland förslagen finns kraftiga höjningar av nivåerna på kränkningsersättningen som betalas ut till den som utsätts för brott.
– Vi talar om fördubblingar och i vissa fall mer än fördubblingar, säger Morgan Johansson.
Exempelvis föreslås skadeståndet för grov våldtäkt höjas från 150 000–200 000 till 300 000–400 000 kronor och för misshandel i nära relation från 7 000–20 000 kronor till 20 000–50 000 kronor.
Tabellerna ska fungera som en vägledning för landets domstolar. Morgan Johansson säger att det finns en risk att det kan bli skillnader mellan hur domstolarna dömer.
– Men den risken finns redan i dag med den lagstiftning vi haft i 20 år. När man nu ger så tydlig vägledning tror jag att de flesta domstolarna kommer att ta till sig av detta.
Mer pengar till anhöriga
Regeringen vill också utvidga rätten till ersättning för poliser och annan myndighetspersonal samt införa en särskild ersättning för efterlevande anhöriga.
Den som förlorar en nära anhörig i ett mord ska kunna få 50 000 kronor extra, utöver dagens schablonbelopp på 60 000 kronor.
Regeringen kommer att avsätta hundra miljoner kronor nästa år.
– Grundregeln är att det är gärningsmannen som förr eller senare ska betala. Kan han inte det står staten för kostnaden så länge, men sedan blir det en fordran på gärningsmannen, säger Morgan Johansson.
Utöver att stärka brottsoffers rätt till skadestånd föreslås Kronofogden få ökade befogenheter att utmäta pengar hos personer med skulder till brottsoffer.
Bland annat föreslås fordringar som avser skadestånd för brott ges företräde vid löneutmätning. Regeringen vill också utvidga möjligheterna att utmäta ersättning för felaktiga frihetsberövanden om personen i fråga samtidigt har skulder till brottsoffer.
"Anmärkningsvärt"
Den så kallade frihetsberövandeersättningen omfattas i dagsläget av ett utmätningsförbud, något Morgan Johansson kallar "anmärkningsvärt".
– Det här är en viktig sak vi nu rättar till, för det här har stuckit i ögonen under en lång tid, säger han och nämner det uppmärksammade fallet med en våldtäktsdömd som förra året fick 840 000 kronor i ersättning för att ha frihetsberövats för länge.
– Med de här reglerna vi nu går fram med så hade den här personen, vågar jag nog påstå, inte fått ett öre.
Förslagen ligger i linje med utredningen Ersättning till brottsoffer, som presenterades i juli 2021.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2022, med undantag för ändrad företrädesordning vid löneutmätning som föreslås träda i kraft den 10 september 2022.