S: Klyftorna ökade under vår tid vid makten

Under Socialdemokraternas tid vid makten har ojämlikheten i samhället ökat, konstaterar partiet. Det beror enligt S på en högermajoritet i riksdagen.

På pressträffen på Sveavägen 68 deltog, från vänster, Niklas Karlsson, Björn Wiechel, Annika Strandhäll och Tobias Baudin.

På pressträffen på Sveavägen 68 deltog, från vänster, Niklas Karlsson, Björn Wiechel, Annika Strandhäll och Tobias Baudin.

Foto: Mikaela Landeström/TT

Politik2023-12-05 11:04

– Det är tydligt att en socialdemokrati för 2030-talet behöver göra upp med nyliberalismen. Inte bara i teorin utan också i praktiken, säger riksdagsledamoten Niklas Karlsson (S) på en pressträff med andra S-profiler.

Socialdemokraterna har gjort en ny samhällsanalys där de beskriver hur skyddsnäten försvagats, privatiseringar och marknadskrafter klivit fram och samhället dragit sig tillbaka de senaste 20 åren.

"Ett misslyckande"

– För mig som har varit socialförsäkringsminister i fem år i en socialdemokratiskt ledd regering kan jag inte göra annat än att konstatera att det är ett misslyckande, säger Annika Strandhäll, ordförande för S-kvinnor.

Hon anser att trygghetsförsäkringar som sjukförsäkring och arbetslöshetsförsäkring inte hängt med inkomstutvecklingen i samhället.

Hon slår också fast att det är ett nederlag för samhället när arbetslösheten bitit sig fast på åtta procent. Socialdemokraterna satte upp ett mål om att Sverige skulle ha EU:s lägsta arbetslöshet till år 2020, vilket man misslyckades med att nå.

Riksdagsledamoten Björn Wiechel säger att samhället har för många "dåliga jobb" i dag.

– Gigjobben som att leverera pizza och köra kortare taxisträckor blir allt fler.

Samtidigt skriker välfärden efter utbildad personal, fortsätter han.

Ingen ny politik

Socialdemokraterna presenterar ingen ny politik på pressträffen utan den ska arbetas fram med partigrupper ute i landet.

Nästa val har Sverige haft 20 år av högermajoritet i riksdagen, säger partisekreteraren Tobias Baudin.

– Sverige har gått åt fel håll under decennier, och det kommer att krävas tid att bygga ett nytt Sverige.

Regeringsmakten sedan 1996

Persson, S, 1996–2006

Reinfeldt, M+FP+C+KD, 2006–2014

Löfven I, S+MP, 2014–2018

Löfven II, S+MP, 2019–2021

Löfven III, S+MP, 2021

Andersson, S, 2021–2022 (två statsministeromröstningar genomfördes)

Kristersson, M+KD+L, 2022–

Källa: Riksdagen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!