S kräver analys av Schengenutvidgning

Socialdemokraterna kräver att regeringen låter analysera konsekvensen av att släppa in Bulgarien och Rumänien i Schengen. –Det här är en stor fråga, säger partiets rättspolitiske talesperson Ardalan Shekarabi (S).

Socialdemokraternas rättspolitiske talesperson Ardalan Shekarabi. Arkivbild.

Socialdemokraternas rättspolitiske talesperson Ardalan Shekarabi. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Politik2022-11-15 14:40

EU-länderna siktar på att i december ta beslut om att släppa in Bulgarien, Rumänien och Kroatien i gränskontrollsamarbetet Schengen.

Den svenska regeringen har i riksdagens justitieutskott föreslagit att Sverige ska säga ja. Men både S och Sverigedemokraterna (SD) säger nej, rapporterade DN nyligen.

Därmed finns ingen majoritet för regeringens linje.

Nu säger Shekarabi till TT att S kräver att regeringen så snabbt som möjligt låter alla berörda myndigheter analysera konsekvenserna av att släppa in Bulgarien och Rumänien i Schengen.

Enligt honom finns bara analyser gjorda av EU, inga svenska.

– Vi efterlyser analyser av hur en anslutning av Rumänien och Bulgarien påverkar Sveriges inre säkerhet och vårt arbete för att förebygga och bekämpa brott, säger Shekarabi.

– Vi kommer inte att vara öppna för ett göra nytt ställningstagande utan att alla de här aktörernas konsekvensanalyser inhämtats.

EU-kommissionen väntas på onsdagen lägga fram ett förslag om att släppa in Rumänien och Bulgarien. Det skulle innebära att passkontrollerna mellan dem och övriga Schengenländer slopas.

– För vår del är den här sakfrågan stor. Det innebär att med alla de utmaningar vi redan nu har med Schengensamarbetet så ska ytterligare två länder anslutas, säger Shekarabi.

– Det är länder mot vilka det funnits berättigad EU-kritik gällande god förvaltning, korruption och organiserad brottslighet.

Enighet krävs i EU för att utvidga Schengen. Även i Nederländerna finns en parlamentarisk majoritet mot att släppa in Bulgarien och Rumänien.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!