S: Kristersson måste kasta ut SD

Ulf Kristersson borde bryta samarbetet med Sverigedemokraterna. Det menar Socialdemokraterna som kräver att statsministern agerar. –Han måste ta bort dem som aktivt gör Sverige farligare och som underminerar Natoprocessen, säger Peter Hultqvist.

Morgan Johansson, utrikespolitisk talesperson för Socialdemokraterna. Arkivbild.

Morgan Johansson, utrikespolitisk talesperson för Socialdemokraterna. Arkivbild.

Foto: Oscar Olsson/TT

Politik2023-11-29 15:01

S-topparna Peter Hultqvist och Morgan Johansson går hårt åt statsministern på en pressträff. De kräver att Sverigedemokraterna slängs ut ur Regeringskansliet och att regeringen bryter sitt samarbete med partiet.

– Om Ulf Kristersson inte klarar det får han lämna över till någon som klarar hans jobb bättre, säger Morgan Johansson, utrikespolitisk talesperson för S.

Bakgrunden är bland annat Jimmie Åkessons utspel i helgen om att riva moskéer, som S menar har höjt hotbilden mot Sverige.

– Man fäller yttrande efter yttrande som är ytterst hotdrivande mot Sverige. Det är inget misstag, det händer gång efter gång efter gång. Sverigedemokraterna flyttar gränserna på det här sättet, säger Morgan Johansson.

Hultqvist: Gynnar ryssarna

Peter Hultqvist, försvarspolitisk talesperson för S, beskriver SD:s agerande som taget ur en "rysk handbok för splittring och desinformation".

– Jag säger inte att Åkesson varit i kontakt med ryska underrättelsetjänsten, men i sin omdömeslöshet spelar han ryska intressen i händerna.

Hultqvist menar att SD-ledarens utspel kan fördröja Sveriges Natomedlemskap.

– Han (Ulf Kristersson) måste ta kontroll över hela sitt regeringsunderlag och ta bort dem som aktivt gör Sverige farligare och som underminerar Natoprocessen, säger han.

Fler händelser

Morgan Johansson nämner en rad säkerhetshändelser det senaste året.

– Det började i våras när Säkerhetspolisen slog fast att Sverige har gått från att var ett legitimt mål för islamistisk terror till ett prioriterat mål för islamistisk terror.

Han tar också upp Jimmie Åkessons utspel mot Centerledaren Muharrem Demirok, där SD-ledaren gjorde en poäng av att Demirok tidigare varit turkisk medborgare. Enligt Morgan Johansson var utspelet rasistiskt.

– Om en partiledare säger till en annan partiledare att dig kan vi inte lyssna på, för du är egentligen inte svensk. Har man inte passerat alla anständighetsgränser då? Då måste någon agera mot det, säger han.

Ingen misstroendeförklaring

S-topparna vill däremot inte gå så långt som att väcka en misstroendeförklaring mot Ulf Kristersson. De vill inte heller säga att S skulle stödja regeringen om de avbröt samarbetet med SD.

– Vi vill sätta bollen i Kristerssons knä, han måste visa att han är karl för sin hatt, han måste vidta åtgärder som är konkreta och har någon konsekvens. Hans uttalanden efter SD:s alla konstiga uttalanden under åren har inte hjälpt, säger Peter Hultqvist.

Det var under ett tal i helgen som Jimmie Åkesson gjorde sitt moskéutspel. Ulf Kristersson har i en kommentar i SVT kallat uttalandet för "ett respektlöst och polariserande sätt att uttrycka sig på".

På Facebook går SD-ledaren i svaromål mot Socialdemokraternas kritik som han kallar märklig och innehållslös.

"Sverigedemokraterna låter oss inte tystas, vi fortsätter vår kamp för att städa upp efter decennier av vanstyre som inte minst socialdemokraterna gjort sig skyldiga till och som de dessutom själva nu öppet har erkänt", skriver han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!