S-kritiken efter talet: "Otillräckligt"

Gröna kreditgarantier blir Magdalena Anderssons svar när vänstersossar kräver klimatinvesteringar. –Det här är otillräckligt, det löser inte de problem Sverige står inför, säger Daniel Suhonen från Reformisterna.

Magdalena Andersson möts av intern kritik efter sitt tal.

Magdalena Andersson möts av intern kritik efter sitt tal.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Politik2021-11-05 11:51

Magdalena Andersson har hållit sitt första tal som ordförande för Socialdemokraterna. Det handlade mycket om hennes tre prioriteringsområden, segregationen, klimatet och välfärden.

Förre finansministern Bosse Ringholm betygsätter talet som ett "imponerande brett och ideologiskt tal".

– Det lovar gott.

Men alla är inte lika nöjda. Daniel Suhonen, en av grundarna till S-föreningen Reformisterna, är besviken. Distrikt från Stockholm, Malmö och Göteborg har krävt att S lånar till en investeringsbudget, eller inrättar en investeringsbank, för att ställa om samhället.

"Det är otillräckligt"

En investeringsbank säger Magdalena Andersson blankt nej till. Det tar för lång tid, sa hon i talet.

I stället lovar hon att skjuta till 100 miljarder kronor i gröna kreditgarantier nästa mandatperiod.

– Det här är otillräckligt, det löser inte de problem Sverige står inför, säger Daniel Suhonen.

– Menar man allvar med att förstärka välfärden, göra klimatinvesteringar och knäcka arbetslösheten och segregationen, då är det den ekonomiska politiken man måste åtgärda.

Han väntar nu på att partistyrelsen ska justera eller kompromissa i sina förslag gällande den ekonomiska politiken – ett ämne som ska debatteras och beslutas om senare i kväll.

– En kärnfråga på den här kongressen är om socialdemokratin ska ta fram ett nytt ekonomiskt ramverk eller om man ska hålla fast vid det gamla.

SSU: Kommer sätta press

SSU:s ordförande Lisa Nåbo är på det stora hela nöjd med talet. Ungdomsförbundet har krävt en omläggning av de ekonomiska ramarna inför kongressen.

– Jag har ingenting att klaga på. Jag blev riktigt sugen att gå ut och vinna val.

– Gröna krediter, vi har pratat om det länge, att det är rätt väg att gå. Det är jätteskönt att höra att vi har samsyn kring det.

Hon hoppas ändå att partistyrelsen ska få vika sig i diskussioner som först i kväll.

– En investeringsbudget hoppas vi fortfarande på och det kommer nog komma många fler klimatförslag. Det är ingenting som utesluter att det blir mer här.

– Det är SSU:s uppgift att sätta press på de äldre och se till att de satsar på oss.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!