En statlig utredning föreslog i mars att staten, genom Försäkringskassan, ensam ska besluta om och finansiera personlig assistans från 1 januari 2026.
– Vi har landat i att ställa oss bakom utredningens förslag, säger Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Lena Hallengren.
Hon pekar på framförallt två fördelar med att låta staten ta över hela ansvaret. En är att personer med assistansbehov då får mer enhetliga och rättssäkra bedömningar över hela landet. En annan är att det blir lättare att upptäcka fusk med assistansersättning.
Välkommet bland liberaler
Liberalerna välkomnar Socialdemokraternas beslut. Malin Danielsson, riksdagsledamot och funktionsrättspolitisk talesperson för partiet, säger att frågan ligger Liberalerna varmt om hjärtat.
– Vi samarbetade med Socialdemokraterna förra mandatperioden och ett av kraven vi hade i januariavtalet var att en utredning som denna skulle komma till stånd, säger Danielsson och fortsätter:
– Att det finns något att ta ställning till är tack vare Liberalerna som drev igenom det helt enkelt. Det är positivt att de nu också ställer sig bakom förslagen.
Delat huvudmannaskap
I dag är det så kallade huvudmannaskapet delat mellan kommunerna och staten. Försäkringskassan handlägger de personer som har störst behov av stöd, medan kommunerna ansvarar för dem med ett mindre stödbehov. Kommunerna är i dag skyldiga att medfinansiera de första 20 timmarna per vecka av assistansersättningen
När utredningen presenterades uttalade sig socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) positivt om att låta staten ta över hela ansvaret för den personliga assistansen.
– Vi förväntar oss nu att regeringen för arbetet vidare och fastställer en tidsplan, säger Hallengren.