– Det är inte rimligt att behålla ett system som så tydligt markerar klasskillnaderna. Karensen ökar ojämlikheten på arbetsplatserna, säger Martin Berglund, socialdemokrat från Västerbotten, på partiets kongress.
Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi och partistyrelsen gick först inte fram med att slopa karensavdraget. Men efter tryck från medlemmarna och LO ändrade partistyrelsen skrivningarna i en kompromiss.
Utreds skyndsamt
Många medlemmar tackade för att de blivit hörsammade.
Regerverket ska nu "skyndsamt" utredas så att det kan förändras. Syftet är att riskerna för inkomstbortfall under sjukdom ska bäras på ett mer solidariskt sätt. Det slås också fast att karensavdraget är orättvist och särskilt drabbar utsatta.
LO-ordförande Susanna Gideonsson tog upp karensavdraget, som delvis slopats under pandemin, i sitt inledningstal och ställde krav på att det ska avskaffas.
– Vi vet alla hur viktigt slopandet av karensavdraget har varit under pandemin, säger Daniel Färm, socialdemokrat från Stockholms län.
Ardalan Shekarabi säger i talarstolen att dagens karensavdrag slår orättvist mot de som inte har möjlighet att arbeta hemifrån.
– Därför kunde vi i nära dialog med LO och medlemmar ta fram med offensiva skrivningar om hur karensavdraget ska reformeras. Det är viktigt att vi slår fast att det här ska göras skyndsamt, säger han.
"Tydliga skiljelinjer"
Kongressen i Göteborg behandlar under torsdagen programmet "Vi bygger landet tryggt". Många motioner har kommit in. Handlingarna är på 1 000 sidor.
S-kongressen har hittills beslutat att S ska verka för att "skydda" universitetssjukhus och länssjukhus från privatisering, att 1177 ska drivas i offentlig regi samt förbjuda aggressiv marknadsföring från vårdföretag.
– Skiljelinjerna är allt tydligare i och med att fler partier har sina kongresser, sade socialminister Lena Hallengren på en pressträff under morgonen.
Privata vårdgivare ska inte kunna teckna avtal med både regioner och försäkringsbolag, och de privata vårdgivarnas ersättning ska regleras mer, enligt S-kongressen.
En ny äldreomsorgslag, skild från socialtjänstlagen, bör införas och tillgången till sjuksköterskor och läkare på alla äldreboenden, i hemtjänsten och i hemsjukvården samt den allmänna vårdkompetensen ska säkras, oavsett utförare.
Partistyrelsen vill se en tredelad föräldraförsäkring, vilket kongressen ställde sig bakom. Men man valde också att lägga till förslag från S-kvinnors ordförande Annika Strandhäll om att fastställa en tidsplan för när föräldraförsäkringen ska vara helt individualiserad.
Under torsdagskvällen ska kongressen också behandla frågan om vinstförbud i skolan. När statsminister Stefan Löfven höll tal under onsdagen var det den fråga som rev ned mest applåder.