Inflödet till barn- och ungdomspsykiatrin (Bup) har ökat konstant de senaste åren – men resurserna har inte ökat i samma takt. I dag får över hälften av de som söker sig till Bup vänta längre på ett första besök än målet på 30 dagar.
Socialdemokraterna anser att fler barn och unga med psykisk ohälsa ska kunna få hjälp i ett tidigare skede.
Ett förslag är en snabbare kontakt med vården i det som kallas "En väg in". Det kan vara ett telefonnummer som barn eller deras föräldrar kan ringa för att få hjälp till rätt vårdnivå.
Prioritera resurser
Man vill också bygga ut första linjens psykiatri med fler kuratorer och psykologer på vårdcentralerna, stärka elevhälsan, och utöka antalet ungdomsmottagningar. Därtill anser S att det bör införas en nationell stödlinje för psykisk ohälsa som kan ge stöd via telefon eller chatt.
S lovar också att inte sälja ut Bup i de regioner där partiet är med och styr efter valet.
TT: Hur ska satsningarna finansieras?
– Det finansieras genom att man prioriterar i sina regioner. Det är ju inte så att regionerna inte har pengar utan det handlar om att prioritera de resurser man har, säger socialminister Lena Hallengren (S).
Hela landet
Hon framhåller att S under de fem gångna åren avsatt närmare nio miljarder kronor från nationellt håll.
– För att möjliggöra ett sådant utvecklingsarbete i hela landet oavsett vem som styr.
Vilka summor det kan röra sig om framöver kan hon inte säga.
– Vi får återkomma till det när vi har möjlighet att lägga nästa budget. Men vi har gjort miljardsatsningar de gångna åren och ser att vi fortsätter med det, säger Hallengren.
Socialdemokraterna sitter med vid makten i nio av landets 21 regioner.
TT: Vilket ansvar har ni själva för bristerna?
– Där S styr har vi förstås ett ansvar. Det är en regional fråga, och det är därför vi är tydliga med att säga i de regioner där vi får möjlighet att styra handlar det om att se till det blir lättare att komma in tidigt och att satsa mer på Bup, inte sälja ut den, säger Lena Hallengren.