Det blev resultatet på S-kongressen när partistyrelsen jämkade sig med kraven på att höja ersättningen.
Ett stort antal arbetarekommuner hade krävt att den statliga ersättningen som i dag utgår i två år ska förlängas till fem år.
Så långt ville inte partistyrelsen sträcka sig. I stället blev det en kompromiss som innebär att det "är rimligt att staten ger dessa kommuner extra resurser". Därtill ska den statliga ersättningen till kommunerna ses över.
Tydligare ansvar
Alla var inte nöjda med det.
– Vi tycker att man kunde vara betydligt tydligare. Många hamnar på försörjningsstödet, vilket försämrar integrationen och undergräver förtroendet för socialförsäkringssystemet. Staten borde ta tydligare ansvar, sade Sebastian Karlberg från Dalarna.
Men kongressen nöjde sig med partistyrelsens jämkning.
I övrigt godkände också kongressen den stramare asylpolitik som regeringen drivit och riksdagen antagit.
Inget större motstånd
Det fanns flera krav från olika arbetarekommuner om en mer generös politik med permanenta uppehållstillstånd. Något som uppenbarligen oroade justitie- och migrationsminister Morgan Johansson.
– Vi måste slå vakt om lagstiftningen. Det är oerhört viktigt att vi inte sänder några signaler om att den lagstiftningen ska rivas upp. Risken är stor att vi då hamnar i den situation vi var 2015, och det vill vi inte, sade han.
Något större motstånd mot detta hördes inte i debatten. Kongressen var nöjd med skrivningar om att Sverige tydligt ska stå upp för asylrätten och aktivt verka för att andra länder gör detsamma.
Kongressen godkände också partistyrelsens förslag om skärpt arbetskraftsinvandring.
Socialdemokraterna vill återinföra arbetsmarknadsprövningen. Arbetskraftsinvandring ska bara tillåtas för bristyrken och löner, arbetsmiljö och säkerhet får aldrig understiga svenska kollektivavtal. Förhandskontroller av arbetsgivare som vill ta arbetskraft till Sverige ska skärpas.