S: Nya omställningsstödet schabblas bort

Regeringen håller på att "schabbla bort" omställningsstudiestödet, anser Socialdemokraterna.

Mikael Damberg, ekonomisk-politisk talesperson för Socialdemokraterna. Arkivbild.

Mikael Damberg, ekonomisk-politisk talesperson för Socialdemokraterna. Arkivbild.

Foto: Fredrik Persson/TT

Politik2023-09-04 11:10

Sedan omställningsstödet inrättades i oktober förra året har runt 45 000 ansökningar kommit in till CSN. Men bara 3 645 personer har fått stödet beviljat, enligt CSN:s statistik.

Myndigheten har uppgett att den inte hinner hantera ärendena och har bett regeringen om hjälp.

Nu kräver Socialdemokraterna att regeringen skjuter till resurser till CSN i årets budget, samt tillsätter en samordnare som ska hålla ihop arbetet.

– Regeringen måste se till att handläggningen av de ansökningar som kommer in faktiskt sköts, annars skjuts hela reformen i sank, säger Mikael Damberg, ekonomiskpolitisk talesperson för S.

Omställningsstudiestödet har beskrivits av OECD som världens mest ambitiösa, enligt Damberg. Han tycker att regeringen har skött stödet på ett "oskickligt" sätt.

– Det här avtalet har parterna på svensk arbetsmarknad gjort upp om. Staten är en viktig part i målet. Men då måste CSN fungera. Jag tror inte att regeringen egentligen är emot det här avtalet, så jag hoppas och tror att de kommer att skjuta till pengar i budgeten, säger han.

Enligt Socialdemokraterna innebär också den långsamma handläggningen att pengar som har avsatts till omställningsstödet brinner inne. Enligt partiets utbildningspolitiska talesperson Åsa Westlund rör det sig om 700 miljoner kronor för 2023 och 2 miljarder nästa år.

– Det är slarvigt och respektlöst mot alla de människor som berörs. Tusentals människor lämnas utan besked, besked som de med rätta förväntat sig för att kunna planera sitt och sina familjers liv, säger hon på en presskonferens.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!