S: Öka säkerheten i julhandeln

Socialdemokraterna kräver att regeringen agerar för att stärka säkerheten för människor i julhandeln.

Socialdemokraternas rättspolitiska talesperson Ardalan Shekarabi. Arkivbild.

Socialdemokraternas rättspolitiska talesperson Ardalan Shekarabi. Arkivbild.

Foto: Mikaela Landeström/TT

Politik2023-12-04 13:16

– Vi ser inte ett tillräckligt resolut agerande från regeringen, ett agerande för att öka säkerheten för det svenska folket, säger S rättspolitiska talesperson Ardalan Shekarabi.

Han frågar sig vad regeringen gör för att öka säkerheten i julhandeln med så många människor ute i offentliga miljöer.

– Mer måste göras, och mer måste göras här och nu.

Han vill öka säkerheten i offentliga lokaler som köpcenter och gallerior. Regeringen bör ge i uppdrag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) att ge stöd till dem som arbetar i sådana lokaler. Det kan handla om att butikspersonal vet hur man ska identifiera avvikelser i miljön eller genomföra övningar. Även fackförbunden ska kunna ge vägledning.

S vill fördubbla resurserna till Centrum mot våldsbejakande extremism (CVE), och se en "offensiv mot ensamagerande våldsverkare". Ensamagerande kan påverkas av desinformation och propaganda, vilket nu sprids, säger Ardalan Shekarabi.

Nationellt centrum för terrorhotbedömning (NCT) bör också få ett uppdrag att analysera hur spridandet av desinformation om Sverige som ett islamfientligt land påverkat hotbilden.

– Uttalandena från Jimmie Åkesson har förstärkt den bilden, säger Shekarabi.

Sverige befinner sig sedan den 17 augusti på en fyra på den femgradiga terrorhotskalan. En fyra innebär att hotet betraktas som högt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!