S ökar kraftigt efter Anderssons tillträde

Socialdemokraterna ökar med 2,3 procentenheter till 28,9 procent mellan oktober och november, visar en opinionsundersökning från SvD / GP /Sifo.

Socialdemokraterna ökar med med 2,9 procentenheter efter att Magdalena Andersson tillträtt som partiledare. Arkivbild.

Socialdemokraterna ökar med med 2,9 procentenheter efter att Magdalena Andersson tillträtt som partiledare. Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

Politik2021-11-19 20:53

Li Bennich-Björkman, statsvetarprofessor vid Uppsala universitet, ser flera förklaringar till uppgången – och en av dem är nya partiledaren Magdalena Andersson.

– Som nyvald syns hon och S mer än vanligt i media, dessutom knyter många sina förhoppningar till en nyvald ledare. Det intressanta blir att se hur siffrorna för Socialdemokraterna ser ut om några månader, säger hon.

S-siffran ligger över valresultatet men är inte lika hög som toppnoteringarna under pandemiåret 2020.

Liberalerna är i en betydligt dystrare sits och landar på 2,3 procent – en minskning med 0,5 procentenheter och en tangering av bottenrekordet från juni.

Även Miljöpartiet ligger fortsatt under riksdagsspärren och får 3,6 procent, en nedgång med 0,1 procentenheter. Sverigedemokraterna hoppar däremot upp från 19,9 till 20,3 procent medan Moderaterna backar från 21,9 till 21 procent.

Parhästen Kristdemoraterna backar något, till 4,6 procent, vilket kan jämföras med förra månadens fem procent. Vänsterpartiet backar från 10,5 procent i oktober till 9,3 procent i dagens mätning.

C står nästan still på 8,1 procent, en ökning med 0,1 procentenheter.

Bara Socialdemokraternas förändring är statistiskt säkerställd.

Fakta: Sifoundersökningen

Undersökningen har gjorts av Sifo på uppdrag av SvD och GP och bygger på intervjuer med 5 710 slumpmässigt utvalda personer från 18 år och uppåt.

Intervjuerna genomfördes mellan 8 och 18 november. Omkring 1 000 av dem gjordes per telefon och resten svarade via en webbpanel. Telefonintervjuerna viktas högre, vilket innebär att 50 procent av totalresultatet baseras på telefonintervjuerna och 50 procent på webbintervjuerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!