S: Perez (SD) skadar förtroendet för riksdagen

Sverigedemokraten David Perez bör lämna sin post i riksdagens finansutskott, anser Socialdemokraterna. –Han skadar förtroendet i allmänhet för politiken, säger Niklas Karlsson (S).

Riksdagshuset på Helgeandsholmen i Stockholm. Arkivbild.

Riksdagshuset på Helgeandsholmen i Stockholm. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Politik2023-11-15 11:50

David Perez, ordinarie ledamot i riksdagens finansutskott, har krav på sig från Skatteverket på 8,5 miljoner kronor i obetalda skatter och skattetillägg.

Anledningen är ett skatteupplägg där riksdagsledamoten ”lämnat oriktiga uppgifter” genom att inte deklarera överföringar mellan delägda bolag och bolag i skatteparadis.

Perez tog strid men förlorade nyligen i kammarrätten mot Skatteverket.

– Det är mycket anmärkningsvärt att man som riksledamot i finansutskottet ägnar sig åt sådan här avancerad skatteplanering och sedan fortsätter sitt uppdrag som om ingenting har hänt, säger Niklas Karlsson, ordförande för Socialdemokraterna i riksdagens skatteutskott.

"Djupt allvarligt"

SD anser att så länge Perez betalar tillbaka pengarna så kan han sitta kvar på sin post i riksdagen.

Karlsson säger att SD-ledamoten skadar förtroendet för politiken i allmänhet och riksdagens finansutskott.

– Vi förtroendevalda som fått människors förtroende att företräda dem i lagstiftningsarbete och andra beslutande församlingar, vi har ett ansvar att föregå med gott exempel.

– Och att missa att betala en räkning kan bli stora rubriker, och det kan hända vem som helst. Men det han har sysslat med är ju djupt allvarligt, säger han.

"Andra måttstockar"

Andra oppositionspartier har också reagerat starkt på domen mot Perez och bland annat Miljöpartiets ledamot Janine Alm Ericson har sagt till Expressen att han borde lämna finansutskottet.

Niklas Karlsson instämmer:

– Hade han företrätt mitt parti så är jag ganska så säker på att han inte hade fått göra det, men uppenbarligen har Sverigedemokraterna andra måttstockar.

TT: Påverkar Perez skatteskuld förtroendet för finansutskottet?

”Det är inte upp till mig som ordförande att avgöra. Det är i slutändan en fråga för partierna själva och deras väljare” skriver Edward Riedl (M) i en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!