S rasar mot utredning riktad mot S-lotterier

Regeringen och SD ska låta utreda politiska partiers lotterier och de inkomster det ger. Udden är riktad mot Socialdemokraternas lotterier. S-ledaren Magdalena Andersson upprörs och ser det som en riktad attack på en politisk motståndare.

Finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) arbetar med direktiven till en utredning om politiska partier och lotterier, något som allra mest kommer att beröra Socialdemokraterna. Arkivbild.

Finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) arbetar med direktiven till en utredning om politiska partier och lotterier, något som allra mest kommer att beröra Socialdemokraterna. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Politik2023-04-28 14:23

– Det här handlar om ett arbetssätt som vi ser att Sverigedemokraternas internationella rörelse använder, att på olika sätt tysta motståndare eller kritiker, säger Magdalena Andersson till TT om förberedelserna för utredningen, som Expressen rapporterat om.

Ansvarigt statsråd är moderaten Niklas Wykman, finansmarknadsminister med ansvar för spelfrågor.

"Det här handlar om att partifinansieringen ska bli mer transparent", säger Wykmans pressekreterare Victoria Ericsson i en skriftlig kommentar till TT.

Varit kritiska

Moderaterna har länge varit kritiska mot S-lotterierna och lotteriintäkter och hävdar att partiet har skapat en gräddfil för spelen och riggat systemet. Nu hakar SD på.

Det är inte klart när utredningen ska tillsättas eller när den ska leverera förslag. Moderaterna har också en viss, men mycket mindre lotteriverksamhet än S.

"Arbetet pågår i regeringskansliet och vi kommer återkomma när vi är helt klara med utredningsdirektiv." uppger Victoria Ericsson.

Magdalena Andersson säger att andra partier, mest Moderaterna, länge har varit "avundsjuka" på Socialdemokraternas lotterier och mångmiljonintäkter därifrån. Också SSU, ungdomsförbundet, får stora intäkter från dem.

Tysta motståndare

Ska de borgerliga nu bota avundsjukan med lagar riktade mot S, undrar hon.

– Under de senaste decennierna har Sverige haft 18 år med borgerlig majoritet i riksdagen men man har ju inte på det här sättet riktat specifik lagstiftning mot det största oppositionspartiet, säger Andersson.

– Det här är något helt nytt i svensk politik. Det är ju en radikalisering där regeringspartierna faller in i SD:s arbetsmetoder för att tysta sina motståndare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!