I samband med att utredningen om stärkta incitament för utbyggd vindkraft presenterades på torsdagen slog klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) fast regeringen linje: vindkraftsbolagen, inte skattebetalarna, ska stå för ersättningen till kommuner och närboende.
Det är något som den nuvarande regeringen lade grund till genom ett tilläggsdirektiv till utredningen i höstas. Följden är att utredningen nu ger förslag för kompensation för närboende, men inte kommuner.
"Skriker efter mer el"
Anna-Caren Sätherberg är kritisk.
– Näringslivet skriker efter mer el och vill veta förutsättningarna för sina investeringar. Det är bråttom och viktigt på riktigt – och det är bara vindkraften som kan lösa de stora investeringar som görs just nu, säger hon.
– När vi tillsatte utredningen, och vad vi socialdemokrater sade innan valet, var att utredningen skulle titta på incitament till både kommuner och närboende. Det kan vara genom fastighetsavgiften eller annat. Olika länder gör på olika sätt. Nu fick inte utredningen titta på det.
Sätherberg påpekar att även mycket annat behöver göras för att underlätta vindkraftsutbyggnaden, och att förslag kring bland annat tillståndsprocesser och miljöprövning redan utretts.
– Det ligger färdigt i regeringens skrivbordslådor. Det är många saker som regeringen redan har på plats för mer vindkraft, men som man inte har agerat i.
Osäkert SD
Sverigedemokraternas miljö- och klimatpolitiska talesperson Martin Kinnunen är osäker på vad ett beslut om ersättning till kommuner skulle leda till – om det skulle byggas mindre för att det blir dyrare, eller om det skulle byggas mer för att fler kommuner säger ja.
Men Kinnunen säger att partiet i grunden är positivt till en ersättning till kommunerna.
– Det som är viktigt för vår del är att bevara det lokala inflytandet över etableringar, att det även fortsatt finns goda möjligheter för kommuner och invånare att tycka till, säger han.