S ska ta tillbaka kontroll med danska ideér

Socialdemokratin befinner sig i en ideologisk styrkeposition. Det var budskapet i Magdalena Anderssons första tal som partiledare. –Vinden blåser för oss socialdemokrater. För det starka samhället, för jämlikheten, för gemensamma lösningar, sade hon och antyder att hon vill hämta inspiration från Danmark för tuffare bidragspolitik.

Socialdemokraternas nya ledare Magdalena Andersson håller sitt första stora tal under S-kongressen kongress i Göteborg.

Socialdemokraternas nya ledare Magdalena Andersson håller sitt första stora tal under S-kongressen kongress i Göteborg.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Politik2021-11-05 05:41

Det var ett ideologiskt upplagt tal, med det genomgående temat att det är det starka samhället, inte marknadsexperiment, som är vägen framåt.

Hon har lovat att vända på varje sten för att få stopp på segregationen i Sverige. I talet lyfte hon på en: Tydligare krav på nyanlända som får ekonomiskt bistånd, tidigare kallat socialbidrag.

– Är man fullt frisk och arbetsförmögen, då ska man möta lika tydliga krav på aktivitet oavsett i vilken form man får stöd. Den signalen är viktig, säger hon och understryker att det är så det "funkar i Sverige". Alla ska bidra.

På en pressträff säger hon att det ska vara krav på arbete och/eller studier i sådant som svenska. På sikt ska det vara på heltid och det ska vara meningsfullt.

– Det ska inte vara pysselsättning.

Dansk kravlinje

På pressträffen får hon frågan om hon slår in på samma spår som Moderaterna om krav på arbete eller studier för att få bistånd.

– Jag är beredd att jobba med alla förslag som löser de problem vi har i Sverige. Det här är någonting som de danska socialdemokraterna genomför.

– Syftet är att alla ska kunna bli en del av vår samhällsgemenskap och i Sverige blir man det när man arbetar och bidrar, men för mig är det också en oerhört viktig jämställdhetsfråga. Alla kvinnor som bor i Sverige har möjligt att studera eller arbeta så att man har en egen inkomst.

I talet beskrev hon att den politiska trenden hittills har gått mot mer individ, och mindre samhälle. Men nu blåser vinden för S och socialdemokratiska värderingar.

– Allt ska inte beklagas. Jämfört med när jag var ung är Sverige ett mer öppet land. Fler av oss kan leva våra liv som vi vill och med vem vi vill. Det gläds vi åt, säger hon men tillägger att det har varit slagsida i den ekonomiska politiken.

Växande klyftor

– Avregleringar och privatiseringar. Marknadsexperiment i välfärden. Försvagade rättigheter för löntagare. Samhällsintresset har fått stå tillbaka för vinstintresset. Det har lett till växande klyftor och ökade motsättningar, inledde hon linjetalet.

I sitt korta tacktal efter torsdagens kongressval av henne som Stefan Löfvens efterträdare gav hon en försmak av vad hon vill driva och hon utvecklar det vidare. Tre saker sätter hon högst – att ta tillbaka den demokratiska kontrollen över skolan, äldreomsorgen och sjukvård är den första.

Hon listar även klimatomställningen samt kamp mot segregation, gängkriminalitet och utanförskap

Skärpa straffen

– Jag tvekar inte en sekund att fortsätta skärpa straffen och bygga ut rättsväsendet.

Men det räcker inte, fortsätter hon, när så unga växer upp och begår mord. Hela samhället måste mobiliseras.

I den klimatkapplöpning som pågår mellan världens länder springer Sverige i ledarklungan, framhåller Andersson.

– Då kan vi inte tillåta att investeringar som minskar utsläpp och skapar jobb inte blir av, för att marknaden tycker att risken är lite för stor.

Ingen investeringsbank

– Jag vill inte vänta på att bygga upp en helt ny grön investeringsbank, säger hon som en passning till de många S-krav som kommit på den punkten under kongressen.

Hon vill bygga ut de gröna kreditgarantierna med minst 100 miljarder nästa mandatperiod. Bankerna ska låna ut och staten täcka risker.

Kärnkraften är för dyr, säger hon, och för långsam att bygga ut.

– Någon som är sugen på högre elpriser? undrar Andersson.

Hon återkommer till prioriteringen om välfärden och att, som hon beskriver det, bolagen och privata vinstintressen har tillåtits ha experimentverkstad. Det ska bli slut med det om hon får råda, säger hon.

Räcker inte

– Det är ingen olyckshändelse att börsbolag och utländska fonder kan pumpa ut pengar ur våra skolor och dela ut glädjebetyg som godis på Halloween, säger hon.

Hon lovar att "stoppa vinstjakten i välfärden."

– Vi ska ta tillbaka kontrollen!

När nya S-ledaren Magdalena Andersson gjorde sin första dag i sin nya roll kom Tysklands vice förbundskansler och finansminister Olaf Scholz på besök. Han kan snart bli Angela Merkels efterträdare som förbundskansler.
När nya S-ledaren Magdalena Andersson gjorde sin första dag i sin nya roll kom Tysklands vice förbundskansler och finansminister Olaf Scholz på besök. Han kan snart bli Angela Merkels efterträdare som förbundskansler.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!