Den nya regeringens rätts- och migrationspolitik har mött hård kritik från rödgrönt håll för att vara rättsosäker och inhuman.
Kritikerna menar att den borgerliga regeringen köpt SD:s politik rakt av.
Men i riksdagens första partiledardebatt efter regeringsskiftet uteblev hårda ord från oppositionsledaren Magdalena Andersson (S).
Istället lät hon såhär:
– De kriminella gängen ska mötas med hårdare tag, fler poliser och skärpta straff.
Andersson betonade dock också att hela samhället måste mobiliseras för att unga inte ska rekryteras in i kriminalitet.
C orolig för S
Andra oppositionspartier hade en betydligt hårdare ton.
C-ledaren Annie Lööf gick till attack mot den nya regeringen för att den vill att utländska medborgare ska kunna utvisas på grund av dålig vandel.
Lööf varnade för att kvinnor som tvingats till prostitution kan komma att utvisas trots att de är brottsoffer.
– M, L och KD har fått kröka rygg för SD ännu en gång, sade hon.
Lööf uttryckte efter debatten oro för S-ledarens hållning.
– Det är ingen hemlighet att Socialdemokraterna i mångt och mycket har köpt högerregeringens migrations- och rättspolitik sedan många år tillbaka, säger Lööf.
– Jag hoppas att de liberala mittenväljare som valde att lägga sin röst på Magdalena Andersson i visshet om att inte ge SD inflytande, nu inser att S kommer att rösta igenom SD:s migrations- och rättspolitik.
"Dråpslag mot Sverige"
Även MP:s språkrör Märta Stenevi hade en betydligt hårdare ton än Andersson i debatten. Hon kallade Tidöavtalet mellan M, KD, L och SD för ett "dråpslag" mot Sverige.
– Regeringen vill krossa gängen, men politiken innebär i stället att man krossar rättsstaten, säger Stenevi.
Märta Stenevi varnade för att regeringen vill att polisen rasprofilerar vid inre utlänningskontroller.
– Svenskar med fel utseende gör bäst i att inte glömma legget hemma när rasismen smyger in i regeringskansliet.
Magdalena Andersson fick efter debatten frågor om sin låga profil och uteblivna kritik mot rätts- och migrationspolitiken.
– Jag delar inte bilden av att vi ställt oss bakom allt i Tidöavtalet, för det har vi inte. Däremot kommer vi att stå upp för att vi behöver skärpa straffen och för att vi behöver ha en stram migrationspolitik, säger hon.
– Men vi kommer naturligtvis att ta strid mot allt sådant som riskerar rättssäkerheten och som riskerar att öka klyftorna i vårt samhälle.
River upp?
S-ledaren anser att flera förslag i Tidöavtalet riskerar att vara kontraproduktiva.
Konkret nämner hon utvisningar för bristande vandel på grund av prostitution, och visitationszoner som S anser riskerar att minska viljan att vittna i utsatta områden.
Frågan om att kraftigt minska antalet kvotflyktingar har partiet inte tagit ställning till än.
– Vi har haft kvotflyktingar på olika nivåer i olika tider och exakt vad vi socialdemokrater kommer att ta ställning till där kommer vi att diskutera.
Frågan är hur mycket av regeringens migrations- och rättspolitik som S kommer att riva upp om de skulle komma till makten om fyra år.
– Vi vet ännu inte hur de här förslagen kommer att utformas, vi kommer att ta ställning förslag för förslag om vi tycker att det är bra eller dåligt, säger Magdalena Andersson.
"Vet att vi har rätt"
Efter debatten fick statsminister Ulf Kristersson (M) frågor om han bedömer att S inte är så kritiskt mot migrations- och kriminalpolitiken i Tidöavtalet.
– Det var mitt intryck också, säger han.
– Om det är så att S omvärderat sin syn på invandringspolitiken, energipolitiken och på andra frågor, då är jag helt öppen för mycket breda samarbeten i de sakfrågorna.
SD:s partiledare Jimmie Åkesson anser att S fortsätter att försöka gå mer i "en dansk inriktning" i sin retorik.
– Men hittills har man inte visat det i praktisk politik, säger Åkesson.
– Hon vet att vi har rätt. Skulle hon säga något annat, så skulle hon förlora väljare.
Även Liberalernas Johan Pehrson noterade att S låg lågt när det gäller att kritisera regeringens migrations- och rättspolitik
– Det klart att man inte stormar till attack när man inte vet var man står själv. I sak handlar det om att S vet att Sverige behöver ha en mer hållbar migrationspolitik, säger han.