S varnar för "rekryteringsfest" för kriminella

Den ekonomiskt pressade situationen riskerar att leda till "rekryteringsfest" för gängkriminella i sommar, varnar Magdalena Andersson i sitt förstamajtal. S-ledaren föreslår att 700 miljoner kronor läggs på sommarlovsaktiviteter med lunch för barn.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson deltar i förstamajfirandet i Jönköping.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson deltar i förstamajfirandet i Jönköping.

Foto: Adam Ihse/TT

Politik2023-05-01 10:40

Magdalena Andersson deltar i Socialdemokraternas förstamajtåg i Jönköping, under parollen "För hela Sverige".

– Det är ett budskap som sätter vanligt folk i centrum. Det är ett budskap om rättvisa, om att hålla ihop – som land, från norr till söder, och som folk, från landsbygdsbo till förortskille, säger hon.

Andersson går till attack mot regeringen och SD i den ekonomiskt pressade situationen för hushållen.

– Det är klart att många nu är besvikna. Det var ju inte brutna löften man röstade för, inte en sönderslagen privatekonomi.

– Att slå svenskt rekord är oftast något oerhört fint, men att göra det i antalet vallöftesbrott är inget annat än skamligt.

S föreslår på första maj nya pengar till kommunerna, bland annat för att stoppa rekrytering av unga till gängen i sommar.

– Vi kan inte låta den här sommaren bli en rekryteringsfest för de kriminella gängen, säger partiledaren.

Hela landet

700 miljoner kronor skjuts till kommunerna för att de i egen regi, eller tillsammans med till exempel idrottsföreningar, ska kunna arrangera aktiviteter för barn och unga i hela landet.

Stödet ska gå till hela landet, men vara särskilt riktat mot kommuner med stora socioekonomiska utmaningar, enligt S.

Andersson nämner fotbollsträningar, dansklasser, lässtund på biblioteket och skogsäventyr med scouterna för yngre barn. För äldre kan det handla om praktik på ett lokalt företag.

Ett krav är att lunch ska ingå i aktiviteterna.

Enligt S står Sverige inför en sommar som riskerar att bli "den fattigaste och tuffaste på mycket länge".

– Vi kan inte låta barnen betala priset för den ekonomiska krisen. Det är klart att det finns en risk att barn som inte får i sig tillräckligt mycket mat lockas av löften från gängen om snabba pengar. säger Andersson.

Förslaget ingår i S vårbudget. Magdalena Andersson vill dock inte säga hur mycket S tänker ge till kommuner och regioner totalt i sin vårbudget, som presenteras på tisdag.

"Förödande för landet"

Regeringen lade i sin vårändringsbudget 720 miljoner kronor på förlängt och tillfälligt höjt bostadsbidrag till barnfamiljer. Enligt Andersson går de nu föreslagna 700 miljoner kronorna utöver detta.

– Det här har vi annan finansiering på. Vi kommer inte att skära på deras förslag i den delen, säger hon.

Magdalena Andersson återkommer till problemet med gängkriminalitet i sitt tal vid Hovrättstorget i Jönköping. Hon lyfter flera insatser som S genomförde i regeringsställning.

– Att högerregeringen fortsätter det här projektet är bra. Men att de helt saknar en politik för att bryta segregationen och nyrekryteringen, det är förödande för vårt land, säger hon och tillägger:

– Högerregeringen ser bara halva problemet, och har därför bara halva lösningen.

Det är första gången på 40 år som en socialdemokratisk partiledare besöker Jönköping på 1 maj.
Det är första gången på 40 år som en socialdemokratisk partiledare besöker Jönköping på 1 maj.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!