Anders Ygeman, som är talesperson för Socialdemokraterna i migrationsfrågor, vill avvakta vad regeringens översyn av rättsläget ger. Samtidigt tycker han att det känns lite snävt att inte kunna ta in ett bredare säkerhetsperspektiv när polisen får in en ansökan om en koranbränning.
– Det kan ändå tyckas lite märkligt att om en allmän sammankomst leder till att trafiken stoppas, eller någon ordningsstörning precis i närheten, då får man säga nej till den. Men om den leder till att Sveriges ambassad bränns ned, då är det inte okej att stoppa den.
– Det är klart att den balansen känns inte helt självklar, säger Anders Ygeman.
"Då finns den inte"
Han betonar samtidigt att han inte vill se några begränsningar i den svenska yttrandefriheten. Det finns en sådan risk när regeringen gör sin översyn av ordningslagen.
– Svensk yttrandefrihet måste vi försvara, för låter vi andra länder diktera ramarna för svensk yttrandefrihet, då finns den inte till slut.
Kammarrätten konstaterade i en dom i juni att det krävs konkreta risker i samband med en koranbränning om polisen ska kunna avslå en ansökan. En generellt förhöjd risk för terror i hela Sverige kan inte vara skäl för avslag.
Ännu är ingen utredning om att se över ordningslagen tillsatt men direktiven för hur en sådan utredning skulle kunna se ut håller på att tas fram, enligt justitieminister Gunnar Strömmer (M).
Samtidigt tror Ygeman att det finns ett viktigt signalvärde i att regeringen säger sig vara beredd att se över lagen.
– Det är snarare så att både Danmarks och Sveriges signaler om att man är beredd att titta på det är tänkt att trappa ned situationen. Själva lagändringen kommer ju inte leda till att det blir omöjligt att göra saker som andra länder blir upprörda av.
Han skulle i första hand vilja se en prövning om en koranbränning kan utgöra hets mot folkgrupp.
Allvarligt säkerhetsläge
På en pressträff upprepar också Anders Ygeman att SD:s Richard Jomshof skadar svenska intressen genom att gå "i polemik med hela den muslimska världen" när han publicerade en tweet om profeten Muhammed i förra veckan.
Han vill att statsminister Ulf Kristersson tar avstånd från uttalandet, och hänvisar till att Kristersson själv på sociala medier varnat för att Sverige befinner sig i det allvarligaste säkerhetspolitiska läget sedan andra världskriget.
– Om regeringen ena dagen varnar för något så måste man också kunna agera när framträdande företrädare för det egna regeringsunderlaget går i rakt motsatt riktning, säger Ygeman.
"Förvärrar krisen"
Ygeman upprepar kravet om att Richard Jomshof, som är ordförande för riksdagens justitieutskott, måste skiljas från sitt uppdrag.
– Hans omdömeslösa uttalanden förvärrar krisen.
Anders Ygeman säger också att regeringen varit för passiv i sin hantering av krisen, och säger att Ulf Kristersson "varit osynlig".
Kristersson svarade senare under dagen på en pressträff att han anser att alla människor, inklusive Jomshof, måste besinna sig och tona ned retoriken.