Välfärden är en av Socialdemokraternas viktigaste prioriteringar i valrörelsen. Nu presenteras ett paket för att stärka välfärden och de som jobbar där.
– Vi presenterar en nationell samling för välfärden och välfärdens medarbetare. Det här är något vi går till val på, säger Magdalena Andersson på en pressträff.
Språkkrav för personal
Ett förslag är att införa språkkrav för all pedagogisk personal i förskolan.
Personal som inte pratar tillräckligt bra svenska ska kunna studera svenska på arbetstid, enligt förslaget.
– Vi ska säkra att alla barn lär sig svenska i förskolan och då krävs det såklart att de som arbetar där talar god svenska, säger Andersson.
Socialminister Lena Hallengren (S) ser inte framför sig att personalen ska genomföra ett test, utan det blir en bedömning från en chef eller från den anställde själv.
– Det här är en möjlighet för att se till att språkkunskaperna ökar.
Språkkravet är en del av ett förskolelyft som S vill genomföra, enligt samma modell som äldreomsorgslyftet. Tanken är att personal som saknar tillräcklig utbildning ska kunna läsa in en barnskötarutbildning eller svenskakurs på arbetstid för att höja kompetensen.
Vill stötta små kommuner
S vill även ge glesbygden bättre förutsättningar genom att förändra det så kallade utjämningssystemet, så att små kommuner får mer stöd.
– Vi ska stötta små kommuner som kämpar med sitt befolkningsunderlag, säger finansminister Mikael Damberg (S).
Andra punkter i välfärdspaketet är bland annat att se till att alla i befolkningen får en egen fast läkare, att utveckla vårdgarantin, så att patienter får besked om en tid till specialistvård inom 14 dagar.
Kristdemokraterna sågar det S-löftet.
– Det är ett löfte som inte är vatten värt när man har 150 000 patienter som väntat olagligt länge på den vård de behöver, säger partiledaren Ebba Busch.
– Socialdemokraterna kan kalla sig hur mycket välfärdsparti de vill. De har inte klarat av att leverera på välfärden.
Tre minuter till 1177
Socialdemokraternas bedömning är att förslagen kostar "tiotals miljarder kronor" för hela mandatperioden, samtidigt som reformutrymmet nästa år bedöms ligga på 30 miljarder kronor. Hur stor del som behöver finansieras av statliga medel beror bland annat på hur skatteintäkterna utvecklas på kommunal och regional nivå.
Socialminister Lena Hallengren framhåller att S vill stärka och utveckla 1177. Väntetiden nationellt ska minskas och ingen ska behöva vänta längre än tre minuter på att komma fram.
– 1177 ska drivas i offentlig regi och stå under demokratisk kontroll, det är något som vi går till val på, säger hon.