Det uppgav finansminister Mikael Damberg (S) när han i Luleå höll en pressträff om hur svensk industri ska vara världsledande.
Han understryker att det är viktigt att få upp tempot i den "gröna industriella revolutionen" inte bara för klimatets skull, utan också för jobben.
– Bara i Norrbotten och Västerbotten talar vi om 20 000-25 000 jobb de närmaste åren, säger Damberg.
Statligt stöd
En viktig del i statens stöd till industrins gröna omställning är att underlätta för finansieringen av industrins kommande investeringar.
– De stora investeringarna förknippas ofta med risker. Det är ofta ny teknik som inte är prövad tidigare, säger han.
– Staten kan vara med och dela risken genom gröna kreditgarantier och möjliggöra därmed större privata investeringar.
Enligt nuvarande plan ska ramen för kreditgarantierna öka till 80 miljarder kronor 2024.
S vill öka ramen till 100 miljarder. Damberg uppger att partiet är öppet för att öka ramen ännu mer om en pågående utredning visar att behovet är större.
En så länge har, enligt Damberg, bara ett projekt beviljats kreditgarantier.
– Men det är processer i gång och det blir ganska mycket pengar när staten väl går in i det här, säger han.
Goda förutsättningar
Damberg uppger också att Socialdemokraterna (S) vill gå vidare med planerna för att fånga in och lagra koldioxidutsläpp från till exempel kraftvärmeindustri och produktion av pappersmassa.
Sverige ska, enligt Damberg, bli ett av de första länderna i världen att sjösätta ett statligt stödsystem för bio-CCS. Han tror att stödsystemet kan vara på plats nästa år.
– Sverige har unikt goda förutsättningar att ligga i framkant i den här utvecklingen, säger Damberg.
För att svensk industri ska vara världsledande i klimatomställningen vill S dessutom öka satsningarna på ny teknikutveckling och stödet till stora klimatprojekt, förenkla tillståndsprocesserna och öka satsningar på forskning och innovation.