S vill skärpa straffen mot gängen

Skärpta straff mot gängen – och ett nytt brott för att stoppa nyrekrytering av unga. Det är några förslag som statsminister Magdalena Andersson (S) lanserade i sitt sommartal.
–Vi tolererar inte att tolvåringar ska hålla vakt vid knarkaffärer, säger S-ledaren.

Statsministern och Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson håller sommartal på Gustaf Adolfs torg i Göteborg på söndagen.

Statsministern och Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson håller sommartal på Gustaf Adolfs torg i Göteborg på söndagen.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Politik2022-08-14 10:52

I nästan 30 graders värme står Magdalena Andersson på Gustaf Adolfs torg i centrala Göteborg och håller sommartal. Hon talar om en glödhet fråga denna valrörelse – gängkriminalitet.

Tidigare på dagen presenterade hon ett paket av åtgärder som regeringen vill införa för att komma åt gängen och illegala vapen.

– Polisen ska – utan konkret brottsmisstanke – kunna söka igenom vartenda källarförråd, varenda lägenhet och varenda bil där gängkriminella kan gömma sina vapen, säger Magdalena Andersson.

Skärpta straff

Bland förslagen finns skärpta straff för flera brott som är typiska i kriminella nätverk och gänguppgörelser, som olaga hot, tvång och rån.

Ett helt nytt brott föreslås för den som rekryterar minderåriga in i kriminalitet. Till exempel för att låta barn och tonåringar agera kurir med narkotika eller pengar. Straffet föreslås bli fängelse i högst fyra år.

– Samhället ska aldrig tolerera att gängen använder tolvåringar för att hålla vakt vid knarkaffärer, säger Magdalena Andersson.

Ett annat förslag är att fördubbla minimistraffet för grovt vapenbrott från två till fyra års fängelse.

Dansk inspiration

Med inspiration från Danmark ska också den som döms för gängrelaterade brott kunna få högre straff än maxstraffet. Upp till en fördubbling, enligt justitieminister Morgan Johansson (S).

Men Magdalena Andersson betonar att strängare straff bara är halva lösningen på gängbrottsligheten.

– Vi måste gå direkt på grogrunden för nyrekryteringen – nämligen segregationen, säger hon och pekar ut segregationen som något av det grymmaste som Sverige kan utsätta en nyanländ för.

– Först drivs du till att bosätta dig i ett område där för få talar svenska och har ett jobb att gå till. Då blir möjligheterna att komma in i samhället alldeles för små. Sedan slår gängkriminella klorna i dina barn och försöker dra in dem i knarkhandel, våld och skjutningar.

Kritik från M

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson sommartalade ungefär samtidigt i Strängnäs på söndagen. Han var inte imponerad av S-förslagen mot gängkriminalitet.

– De vill låta lite tuffa nu inför valet, men vet att de inte har med sig sitt eget regeringsunderlag på nästan någonting av detta, säger Kristersson.

Och regeringens danskinspirerade förslag ger han inte mycket för. M:s alternativ går betydligt längre än den straffskärpning som S vill införa.

– Vi vill ha dubbla straff. Bokstavligt talat. Det är det som är den danska inställningen, säger Kristersson.

Men även Magdalena Andersson passade på att kritisera sin huvudmotståndare i valet. Särskilt att Kristersson i sitt sommartal lovade ett nytt jobbskatteavdrag.

– Vi vet hur det kommer sluta om de får chansen. Tre gånger av tre möjliga har högerregeringar lämnat stora underskott efter sig i Sveriges statsfinanser, säger Magdalena Andersson.

Dyrt att vara svensk

S-ledaren talade också om en annan stor valfråga – höga energipriser. Och konstaterade att det är dyrt att vara svensk just nu.

– Jag tänker inte skönmåla. Mycket talar för att det kan bli värre innan det blir bättre, säger Andersson.

– Ingen ansvarsfull politiker kan lova full kompensation för Putinpriserna. Det skulle elda på inflationen, driva upp räntorna och köra Sveriges statsfinanser i botten.

Men trots att hon manar på för ansvarsfulla finanser, stänger hon inte dörren för framtida kompensation.

Exakt hur hon vill lindra hushållens elräkningar vill hon inte säga.

– Vi kommer att stötta de hushåll som har det tuffast och de som drabbas allra hårdast. Exakt vad, kommer vi att berätta om när vi närmar oss valdagen, säger hon.

Fakta: Så skärps straffen mot gängen

Skärpta straff för brott som är vanliga i kriminella nätverk. Till exempel höjs minimistraffet till ett års fängelse för grovt olaga tvång och grovt olaga hot. Minimistraffet för rån höjs till fängelse i 1,5 år.

Skärpta straff vid gänguppgörelser och gängskjutningar. Till exempel möjlighet att döma över maxstraffet vid gängbrott.

Nytt brott införs – främjande av ungdomsbrottslighet. Den som drar in en person under 18 år i kriminalitet kan dömas till fängelse i högst fyra år.

Skärpta straff för narkotikaförsäljning och skärpt syn på återfallsbrott.

Fördubblat minimistraff för grovt vapenbrott från två till fyra års fängelse.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2023.

Källa: Regeringen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!