– Socialtjänsten måste ha de verktyg som krävs för att fånga upp ungdomar och barn tidigt, säger socialminister Lena Hallengren (S).
Det är, enligt henne, viktigt för att bekämpa segregation och knäcka de kriminella gängen.
Utredningen som nu tillsätts ska bland annat se hur informationsutbyte mellan socialnämnder i olika kommuner kan utvidgas. Det har betydelse när en familj eller ett barn flyttar till en ny kommun.
– Det är viktigt att man inte tappar bort en unge på vägen, säger Hallengren.
Utökad plikt
Även plikten att göra orosanmälningar om ett barn misstänks fara illa ska ses över. I dag har vissa myndigheter en sådan plikt, som polisen och kriminalvården, liksom vården.
Det ska nu utredas om fler myndigheter och fler yrkesgrupper ska omfattas, till exempel ordningsvakter, samt om socialtjänsten ska vara skyldig att återkoppla på en orosanmälan.
Ytterligare en fråga är om socialnämndens möjligheter att ta del av uppgifter ur misstanke- och belastningsregistret kan utvidgas.
I utredningsuppdraget ingår även att se om socialnämnden behöver stärkta möjligheter att samla in information i frågor om vårdnad, boende och umgänge, från främst förskolor, skolor och fritidshem. Det kan vara viktigt i till exempel en vårdnadstvist.
Desinformation pågår
Utredaren ska lämna sina förslag senast 8 mars 2023.
– Jag vill väldigt tydligt säga att det här är inte för att man ska omhänderta eller placera fler barn, säger Hallengren med anledning av en pågående desinformationskampanj riktad mot svensk socialtjänst.
Socialministern understryker att socialtjänsten framförallt behöver bättre verktyg för att kunna hjälpa ett utsatt barn i ett tidigare skede.
Hallengren besökte på onsdagen tillsammans med migrations- och integrationsminister Anders Ygeman det utsatta området Gottsunda i Uppsala.