Sabuni avvisar invit frÄn S och C

Liberalernas ledare Nyamko Sabuni kommer inte att omförhandla januariavtalet. –Nu efterstrĂ€var vi en borgerlig regering, sĂ€ger hon.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni nappar inte pÄ C:s och V:s inviter. Arkivbild.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni nappar inte pÄ C:s och V:s inviter. Arkivbild.

Foto: Nils Petter Nilsson / TT

Politik2021-06-24 11:59

Regeringen och Centern uppmanade i gÄr Liberalerna att tÀnka om under midsommarhelgen för att undvika ett extra val. De erbjöd Sabuni att omförhandla januariavtalet om L kommer tillbaka till samarbetet.

– Vi kommer inte ingĂ„ ett nytt avtal med vad som i praktiken blir bĂ„de S,V, C och MP, sĂ€ger Sabuni till TT.

– Vi verkar konstruktivt för en liberal borgerlig regering och ser gĂ€rna att Centerpartiet ansluter sig.

L:s partistyrelse sitter pÄ eftermiddagen i möte om regeringsfrÄgan, erfar DN. Ledamöterna kallades in sedan Sabuni upprepat partiledningens budskap om att man inte Àr beredd att förhandla om ett nytt januariavtal. Det Àr första gÄngen partistyrelsen kallas in efter förtroendeomröstningen i mÄndags.

Löfven ger inte upp

Statsminister Stefan Löfven (S) fortsÀtter uppmana de inblandade att fundera kring alternativ och förslag över midsommar. PÄ frÄgan frÄn TT om vad det innebÀr att Liberalerna avvisar inviten, sÀger han:

– Det finns en lösning pĂ„ bordet, ett förslag till lösning. LĂ„t oss diskutera den och ta den tiden att fundera igenom det för att undvika politisk oro i Sverige, sĂ€ger Löfven nĂ€r han anlĂ€nder till EU-toppmötet i Bryssel.

– LĂ„t svenska folket förtjĂ€nstfullt fira midsommar efter all pandemi, i lugn och ro. Men de politiskt ansvariga mĂ„ste fundera "vad gör vi för att undvika politisk oro efter" (lĂ€s: midsommar), sĂ€ger Löfven.

Han sÀger att han har till mÄndag pÄ sig, för egen del.

– Vi har till mĂ„ndag pĂ„ oss att fundera pĂ„ om vi vill ha extraval eller inte, sĂ€ger han.

MP vill förhandla vidare

Miljöpartiets sprÄkrör MÀrta Stenevi tycker det Àr "anmÀrkningsvÀrt" att ett parti som kallar sig liberaler hellre förhandlar med Sverigedemokraterna.

I övrigt resonerar hon ungefĂ€r som statsministern. Hon Ă€r redo förhandla hela helgen fram till pĂ„ mĂ„ndag. Hon upprepar sin önskan om ett juniavtal, ett omförhandlat januariavtal med samma partier. Även utan Liberalerna konstaterar hon att Stefan Löfven har ett knappt stöd som statsminister i riksdagen.

TT: Tror du det blir extraval nu?

– Det vet jag inte, det beror pĂ„ om det gĂ„r att hitta en lösning eller inte, sĂ€ger Stenevi, som sĂ€ger sig vara redo för ett extraval om det blir sĂ„.

Talmansrundor

Sabuni anser att Löfven nu bör lÄta riksdagens talman inleda sÄ kallade talmansrundor för att sondera möjligheten för en ny regering.

– För alla som vill undvika extraval, sĂ„ som jag hör regeringen och Centern sĂ€ga, sĂ„ borde de förorda att sĂ€tta igĂ„ng snabbt med talmansrundor för att lösa det hĂ€r, sĂ€ger L-ledaren.

Enligt henne finns det goda möjligheter att bilda en ny regering genom sÄdana talmansrundor.

– Det finns goda möjligheter. Antingen kan C stödja en borgerlig regering, dĂ„ har vi majoritet eller sĂ„ kan C stödja Stefan Löfven, dĂ„ har han majoritet.

– Nu nĂ€r C hörsammat V och till och med börjat prata med V sĂ„ finns det goda möjligheter för statsminister Stefan Löfven (S) att fĂ„ till ett underlag för sin regering.

Men Sabuni vill helst att C ansluter sig till den borgerliga sidan.

– Om C:s krav för att slĂ€ppa fram Löfven Ă€r sĂ€nkta skatter pĂ„ lĂ„ga inkomster och sparande sĂ„ menar jag att det görs bĂ€st inom borgerligheten. DĂ€rför vĂ€lkomnar jag Centerpartiet till att ansluta sig till borgerligheten, sĂ€ger hon.

"Ingen överraskning"

Strax efter att riksdagen i mÄndags riktade misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven, gav Sabuni beskedet att man anser att januariavtalet fallit.

TT: Kom det som en överraskning för Löfven och Lööf?

– Nej, sjĂ€lvklart inte. De visste mycket vĂ€l vad som gĂ€ller om regeringen faller. Det var ingen överraskning för dem. De var vĂ€l informerade i god tid och innan vi överhuvudtaget pĂ„började förhandlingarna, sĂ€ger Sabuni.

– Direkt efter kravet frĂ„n V sĂ„ visste de, beroende pĂ„ utgĂ„ng vad det skulle innebĂ€ra för Liberalerna, utifrĂ„n de beslut vi fattat de senaste mĂ„naderna.

TT: Är ni oroliga för att det ska bli extraval i stĂ€llet för talmansrundor?

– Jag skulle inte sĂ€ga orolig. Vi önskar inget extraval. Eftersom jag hör flera sĂ€ga samma sak, sĂ„ tycker jag att lösningen borde vara talmansrundor, sĂ€ger Sabuni.

– Vill Stefan Löfven utlysa ett extraval, sĂ„ förbereder vi oss för det. I sĂ„ fall ses vi i en valrörelse, men Ă€r man seriös med att man inte önskar extraval i Sverige i det lĂ€ge vi befinner oss i, dĂ„ tycker jag att vi i en talmansrunda kan lösa detta.

"Goda förutsÀttningar"

Sabuni uppger att L gjort sitt yttersta den gÄngna veckan för att undvika en politisk kris, men hon tror att den nu ÀndÄ kan lösas.

– Det finns goda förutsĂ€ttningar att fĂ„ till en borgerlig regering, sĂ€ger Sabuni.

Enligt henne har L bÀttre förutsÀttningar att fÄ igenom sÀnkt skatt, skolreformer och ÄtgÀrder för en bÀttre integration i ett borgerligt samarbete.

– Nu Ă€r det dags för andra att ta ansvar och göra sina val. Det finns goda chanser att fĂ„ till en borgerlig regering i en talmansrunda om C vĂ€ljer det, eller ocksĂ„ att fĂ„ en S-regering med stöd frĂ„n V, nu nĂ€r C börjat hörsamma och prata med V.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!