– Friheten ska gälla där som här. Den svenska drömmen ska gälla här som där, sade Nyamko Sabuni.
Hon pekade på hedersnormer som begränsar flickors frihet, på butiksägare som tvingas stänga på grund av kriminaliteten, på ett växande utanförskap och på religiös extremism.
Sabuni tog upp att tusentals barn försvunnit genom att till exempel blivit bortgifta eller skickats på uppfostringsresor till föräldrars ursprungsland.
– Hade dessa försvinnanden handlat om etniskt svenska barn så skulle det finnas ett kriscenter i varje region, säger Sabuni.
"Röd fernissa"
Hon anklagade den rödgröna regeringen för att ha svikit människor i de 61 bostadsområden polisen betecknar som utsatta.
– Lösningar för Sveriges utsatta områden lyser med sin frånvaro, säger Sabuni.
L-ledaren kritiserade den nya S-ledaren Magdalena Andersson.
– Hon lovar en ny röd fernissa. Men handlingsförlamning kan inte målas över.
Inför talet hade L tagit fram statistik man kallar för unik. Den visar, enligt L, att andelen elever från utsatta områden som går ur årskurs 9 utan godkänt betyg i ett ämne eller fler, inte förbättrats nämnvärt sedan 2014. Då var andelen 44,6 procent. År 2020 43 procent.
Sabuni betonar att bra skolresultat är det som bäst förebygger kriminalitet.
– Där har man misslyckats kapitalt, säger hon på en pressträff.
Ökad studiero
Sabuni hävdar att L har lösningen på problemen i förorterna. Partiet har tagit fram programmet Förortslyftet med över 200 punkter. Målet är att det inte ska finnas några utsatta områden år 2030.
För skolan föreslås åtgärder för ökad studiero och trygghet, till exempel konsekvenstrappor där det tydligt framgår vad som händer om man begår regelövertramp.
L har också förslag för att lärare ska kunna fokusera mer på undervisning och förslag på tidiga insatser för att stötta svaga elever. Till exempel obligatorisk lovskola och att göra det tillåtet med extra lektioner på kvällar och helger.