Liberalerna (L) pressas av rekorddåliga opinionssiffror. I partiet finns många som anser att borgerliga väljare skrämts bort av samarbetet med den rödgröna regeringen.
De vill att L ger besked om att det är samarbete med Moderaterna och Kristdemokraterna som är målet efter nästa val.
Även partiledaren Nyamko Sabuni har svårt att se fördelar med att fortsätta nuvarande samarbete även nästa mandatperiod.
– Mycket av det vi vill göra som är bättre för landet, tror jag inte görs bäst inom ramen för den konstellation av partier vi är i idag, säger Sabuni.
Hon pekar till exempel på att L anser att kärnkraft behövs för att minska klimatpåverkande utsläpp och att försvaret behöver ytterligare höjda försvarsanslag på sikt.
"Är problematiskt"
Sabuni tror inte på "fyrmannakonstellationen" med S, MP, C och L. Hon ser däremot inga problem med att samtala med varje parti för sig.
– Men just denna konstellation som är, tror jag är problematisk på många sätt, säger hon.
Sabuni pekar till exempel på att Centern och Miljöpartiet har väldigt olika syn i flera frågor. Och att Socialdemokraternas relation till MP gör Liberalernas förhållande till Socialdemokraterna komplicerat.
– Jag tror inte att man ska förvänta sig att det ska uppstå någon typ av januaripartier 2.0, säger Sabuni.
Samtidigt tycker hon att samarbete kring januariavtalet och budgeten under denna mandatperiod ändå "på det stora hela" gått bra. Reformer på skolområdet, åtgärder mot hedersvåld, sänkt skattetryck bland annat genom slopad värnskatt och mer pengar till försvaret pekar Sabuni ut som Liberalernas största framgångar.
– Men det går ju inte att komma ifrån att det är fyra partier med väldigt olika syn på hur samhället ska utvecklas och det gör det svårare förstås, säger Sabuni.
– Det är hårda debatter, det är stora kompromisser, ibland konstiga kompromisser.
Sabuni pekar på ett exempel i budgetpropositionen för 2020.
– Där lyckades vi både höja och sänka skatten på bränsle. Det blev ju jättekonstigt kommunikationsmässigt, säger hon.
Ingen vision
Enligt Sabuni är grundproblemet hur januariavtalet kom till. Hon påminner om att syftet var att isolera "ytterlighetspartierna" SD och V och delvis även att det skulle kosta för statsminister Stefan Löfven (S) att få behålla makten.
– Det har också gjort att själva avtalet i sig kanske inte alltid har haft det bästa för svenska folket och Sverige för sina ögon, utan det har varit mer kring maktspel helt enkelt.
Hur alternativet till januarisamarbetet ser ut kan inte Sabuni svara på förrän valet är genomfört. Hon vill dock se ett samarbete som bygger på en gemensam vision om hur Sverige ska utvecklas i liberal riktning.
TT: Är det fortfarande omöjligt för L att tänka sig ett borgerligt regeringssamarbete som stödjer sig på SD på något sätt?
– Det är frågor som vi också får återkomma till, säger Sabuni.
Sabuni hänvisar dock till sitt jultal där hon sa att L inte vinner kampen genom att isolera sina motståndare, utan genom att försvara liberala och frihetliga värden.
– Den kommunikationen och den kampen tror jag väljare förstår, säger L-ledaren.
– Jag tror det är mindre begripligt att vår uppgift ska vara att isolera SD eller V och sedan hamnar man i riksdagen och inser att så fungerar inte demokratin.
I god tid
Liberalerna har lovat att "i god tid" före nästa val ge besked om hur man ser på regeringsfrågan. Sabuni vill inte precisera när, men diskussionen i partiet måste börja redan nu, enligt henne.
TT: Ska beslutet tas på er kongress, landsmötet?
– Beslutet kan tas på olika sätt. Att gå in i januariavtalet togs av partirådet, så det är ett alternativ, men det kan också tas på landsmöte.
Det har spekulerats i att Liberalerna vill avvakta med besked till efter att förhandlingarna om budgeten för 2022 är avklarade. Tanken skulle vara att öka pressen på statsminister Löfven att gå med på L:s budgetkrav.
Men enligt Sabuni är det inte säkert att L samarbetar om ytterligare en budget med S, MP och C.
– För varje år måste alla partier göra bedömningen om vi vill göra en budget ihop, det är det som står i januariavtalet. Det får vi återkomma till, säger hon.